Bitterljuvt för Gamla kraftstationen

Det har varit oroliga tider för Gamla Kraftstationen i Deje. /Foto: Helena Lundberg

Det har varit turbulenta tider för Gamla kraftstationen i Deje. Framtiden för den populära konstlokalen, som satt Deje på Sverigekartan, har varit oviss i väntan på förnyat hyresavtal.

Den 30 november blev det till slut klart med nytt hyresavtal för Gamla kraftstationen i Deje, ett beslut som dragit ut på tiden och skapat stort lidande för Linn Sönstebo Mossberg och hennes personal i kulturföreningen.

Forshaga kommun, som hyrt lokalerna av Fortum och i sin tur hyrt vidare till föreningen, har försökt förhandla fram en lösning som fungerar för båda parter.

– Jag är glad att vi har ett nytt hyresavtal som säkrar en av kommunens viktiga mötesplatser, säger Claes Havimäki, kultur- och fritidschef på Forshaga kommun, i ett pressmeddelande.

Linn är inte fullt lika nöjd.

– Vi fick veta att om vi inte undertecknade senast 30 november skulle möjligheten att få verksamhetsstöd frysa inne. Då hade det varit helt omöjligt att driva vidare. Dessutom var det ett mycket, mycket sämre avtal än det vi haft, med femdubbel kostnad och på sikt kallhyra eftersom Fortum avvecklar uppvärmningen med spillvärme, berättar Linn för Värmlands Folkblad.

Den utdragna avtalsprocessen medförde ett riktigt förlustår för föreningen, då de inte kunde hålla öppet alls så mycket som vanligt och inte heller kunde söka andra bidrag.

– Vi brinner ju för den här verksamheten, men jag kan ärligt säga att gränsen för vad man orkar med egentligen nåddes för länge sedan. Vi ska sätta oss och gå igenom allt, så får vi se var vi landar.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se