De är årets Vardagshjältar

Nu är årets Vardagshjältar utsedda. /Foto: Press.

För trettonde hösten i rad har Karlstad kommun utsett Vardagshjältar, i syfte att uppmärksamma de insatser som görs för att skapa livskvalitet för barn och unga i kommunen. Nu är vinnarna utsedda.

Sedan 2010 har Karlstad kommun delat ut pris till årets vardagshjältar, vilket kan vara personer eller verksamheter som på något sätt gör skillnad för unga i Karlstad.

Projektet drivs av samverkansgruppen för barn och unga i Karlstads kommun och är ett samarbete mellan barn- och ungdomsförvaltningen, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen och arbetsmarknads- och socialförvaltningen. De Karlstadsbor som vill har kunnat nominera sina vardagshjältar under de första två veckorna i november. Juryn, som består av representanter från varje förvaltning, röstar och utser tillsammans årets hjältar.

– Syftet är att hitta eldsjälar som inte får den uppmärksamhet som de förtjänar. Som går till jobbet varje dag, gör ett fantastiskt jobb som betyder mycket. Det är viktigt att uppmärksamma människor som gör skillnad i vardagen, säger Magnus Wallgren, samordnare för Vardagshjältar.

Vinnarna

Den 8 december var det åter dags att kora årets vinnare. Priset delas ut i fyra olika kategorier; årets förening, årets samverkan, årets medarbetare och årets verksamhet.

Årets förening blev Selmagruppen, för sitt arbete med att hjälpa kvinnor komma in i det svenska samhället.

– Medmänsklighet och kärlek, att hjälpa andra, det är det som driver oss. Den här utmärkelsen ger oss motivation till att kämpa mer i vardagen och hjälpa kvinnorna, säger Nazanin Amin, ordförande Selmagruppen, till Svt nyheter Värmland.

Pris för årets samverkan fick Stefan Berglund och Susanne Persson, elevstödjare på Nobelgymnasiet.

– Det här betyder jättemycket, jag känner mig riktigt hedrad. Jag har några kompisar som varit Vardagshjältar tidigare, så nu får jag också vara med i klubben, säger Stefan och skrattar.

– Vi finns för eleverna så att de känner trygghet och har någon att prata med om det är något, säger Susanne.

– Vi peppar dem, stöttar dem, jagar dem till lektioner – allt för att de ska lyckas. Vi drivs av att se en ungdom lyckas, säger Stefan.

Pris för årets medarbetare gick till Morgan Rannberg för sitt 30-åriga arbete som fritidsledare på Parkleken Rud. Han beskrivs i nomineringen som Karlstads egen Ernst Kirchsteiger som snickrar, bakar och syr och ställer hjärtligt upp för alla besökare.

Slutligen blev årets verksamhet Västra utredningsenheten, Familjeavdelningen, som arbetar med att bedöma behov av stöd och skydd för utsatta barn och deras familjer. Socialsekreterarna har tuffa samtal med barn varje dag och får ta del av svåra människoöden, men är glada och gör sitt yttersta för att hjälpa.

Nu väntar ett spännande år för dessa vardagshjältar.

– Vi synliggör dem på bred front i sociala medier och vanlig media, filmer, buss-tv…  De får gå på teater, hockey, träffa kommunfullmäktige och de högsta direktörerna och berätta om sin verksamhet, säger Magnus.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se