Karlstad arrangerar SM-vecka 2026

Cecilia Östlund ser fram emot sommaren 2026 då Karlstad kommer arrangera SM-veckan. Ett 30-tal idrottsgrenar kommer avgöras. Veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet och Sveriges Television tillsammans med respektive värdstad./Foto: Privat

Ett av Sveriges största, årligen återkommande, idrottsevenemang kommer till Karlstad. Sommaren 2026 står staden nämligen värd för SM-veckan.

Det känns superkul, säger Cecilia Östlund, projektledare för evenemang på Karlstad kommun.

SM-veckan är ett årligt återkommande svenskt multisportarrangemang anordnat av Riksidrottsförbundet och Sveriges Television tillsammans med respektive värdstad. För första gången står värdskapet till Karlstad, för sommaren 2026.

Cecilia Östlund är projektledare för evenemang vid Karlstad kommun och hon ser mycket positivt på kommande värdskapet.

-Det är superkul. Efter Vasaloppet och Finnkampen är SM-veckan det största idrottsevenemanget i Sverige och det är ett evenemang som vi länge tänkt och velat söka, men tidigare har det funnits kriterier som Karlstad inte kunnat leva upp till.

Kriterierna ändrades nyligen, vilket öppnade för en ansökan och i mitten av november kom det glädjande beskedet.

-SM-veckan skapar alltid mycket stolthet till värdstaden. Karlstad är en idrottsstad med bredd och detta blir en chans för även de mindre idrotterna i kommunen att synas. Det är även en jättemöjlighet för föreningar i kommunen, och hela Värmland, att växa, säger Cecilia.

FÖRVÄNTNING

Under SM-veckan får publiken se Sveriges bästa idrottsutövare göra upp om medaljer i ett 30-tal olika idrottsgrenar och ungefär 8 000 utövare, ledare och funktionärer väntas delta.

Även om 2026 känns avlägset kommer det pågå ett ständigt arbete fram till evenemangsstart, berättar Cecilia.

-Det är viktigt för oss att detta inte bara blir ett arrangemang för Karlstad. Redan nu vill vi börja engagera hela Värmland i detta. Det kommer handla om att skapa en förväntning – alla ska veta om att det arrangeras en SM-vecka i Karlstad 2026.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se