Sista dansen på Värmlandsteatern i vår

Lena Persson Slingman, Carina Ekman och Lena Wallman Alster. De är en del av uppsättningen Sista dansen som spelas på Tempelriddaren under mars och april. Foto: Lisa Harkman

Carin Manneimers pjäs Sista dansen handlar om några äldre personer som försöker finna sin plats i det nya livet på ett äldreboende. I mars har den premiär och spelas av Värmlandsteatern på Tempelriddaren i Karlstad.

Jag tror att besökarna kommer att gå härifrån med en väldigt varm känsla i kroppen, säger regissör Carina Ekman.

Regissör Carina Ekman beskriver teaterföreställningen Sista dansen som en föreställning för den som vill leva hela livet. Den handlar om några äldre människor som försöker finna sin plats i det nya livet på ett äldreboende.

-Som åskådare får du hälsa på dem på äldreboendet och se och uppleva hur de har det. Runt omkring finns även personalen och några anhöriga, berättar Carina Ekman, regissör.

Äldre-äldre

Carina berättar att hennes motivation till att sätta upp Sista dansen, som är en pjäs av Carin Mannheimer, kom under pandemin då hon reflekterade över att gamla människor beskrevs som ”sköra äldre-äldre”.

-Det blev som ett begrepp för att beskriva äldre personer. Det är som att man förlorar sin identitet när man blir gammal. Därför är det så roligt att man, i den här pjäsen, får möta väldigt tydliga och färgstarka karaktärer. Vi får veta mer om det liv som de levt – och de lever ju faktiskt fortfarande. Det är viktigt att man ska få vara en människa ända tills man dör. 

Hon säger att pjäsen är en historia med humor och värme.

-Det finns väldigt roliga situationer, men jag är väldigt angelägen om att man inte ska skratta åt dem, men man kan skratta med dem och känna värme. Men det finns också ögonblick då man kanske gråter, för det handlar ju om livet – vi är alla människor som kommer bli gamla och dö.

Folkkär dramatiker

Repetitionerna startade i november och uppsättningen har premiär 11 mars. Ensemblen består av både Värmlandsteatern-veteraner och nya talanger. Två av ensemblens medlemmar är Lena Wallman Alster och Lena Persson Sligman, som båda hör till veteranerna. De tycker att det är roligt att spela äldre – men också utmanande.

-Sista dansen är svår såtillvida att allt som sägs och görs måste vara så otroligt äkta. Några av de boende är dementa och det uppstår dråpliga ordväxlingar, men det måste spelas på största allvar, säger Lena Persson Sligman.

Alla tre är överens om att det är någonting alldeles speciellt med pjäser skrivna av Carin Mannheimer.

-Hon är en fantastisk svensk dramatiker. Hon är dessutom en folkkär dramatiker, så jag hoppas att bara det gör att man blir nyfiken på att komma hit, säger Lena Wallman Alster.

Carina Ekman tillägger;

-Jag tror att besökarna kommer att gå härifrån med en väldigt varm känsla i kroppen och en känsla av att livet fortsätter.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se