Så får du kärleksrelationen att hålla

Emma Engdahl, professor på institutionen för sociala och psykologiska studier på Karlstads universitet. /Foto: Lisa Harkman

Kärlek är ett grundläggande behov hos människan. Lika viktigt som vattnet vi dricker och luften vi andas. Det menar i alla fall ”kärleksprofessorn” Emma Engdahl på Karlstads universitet. Den 14 februari är det Alla hjärtans dag så KHaktuellt passade på att fråga henne hur vi får en kärleksrelation att hålla.

Först och främst måste vi backa bandet. Vad är kärlek egentligen?

-Kärlek kan vara jättemycket, men jag jobbar vetenskapligt och vi är väldigt noga med definitionerna. Kärlek är ett intersubjektivt fenomen – det betyder att det är ömsesidigt – det måste vara två, eller fler, aktiva parter, säger Emma Engdahl, professor i emotionssociologi på Karlstads universitet.

Kärlek beskriver hon som en form av erkännande.

-En människa har behov, begär, önskningar och drömmar som hon inte kan tillfredsställa på egen hand. Därför måste vi sätta ord på vad vi behöver som vi inte kan tillfredsställa själva – på ett sådant sätt att den andra personen kan förstå och sedan frivilligt gå med på att hjälpa oss att tillfredsställa dessa behov, begär, önskningar och drömmar.

Emma är uppvuxen på scenen, men efter att en våldsam trafikolycka ödelagt karriären som klassisk balettdansös valde hon att istället att gå tillbaka till skolbänken.

-Jag började läsa sociologi och blev förälskad i socialpsykologi. Där fick jag verktyg som hjälpte mig att förstå vad som hände i olyckan. För hela min identitet och karriär var borta på fem sekunder. Utbildningen gjorde att jag fick ett språk att förstå mig själv och det gjorde mig intresserad av samhället på ett helt annat sätt.

Numera titulerar hon sig professor på institutionen för sociala och psykologiska studier på Karlstads universitet, där emotionssociologi är hennes specialitet.

TRYGGHET

Vad är det då som är viktigt i en kärleksrelation? En central grund är kommunikationen, men det är inte alltid så enkelt som det låter.

-För att få en kärleksrelation att överhuvudtaget komma till stånd, och sedan leva vidare, måste vi kommunicera med varandra. Barn är bra på att kommunicera när de behöver någonting – spädbarn skriker – men vi vuxna, som växt upp i dagens kultur, känner ofta skam och obehag när vi ska sätta ord på saker som vi behöver och önskar. Då blir det också väldigt svårt för oss att bli älskade.

Hon menar att en del av problemet kan ligga i dagens dejtingkultur.

-Idag har vi många relationer under en livstid och vi tenderar också att bli avvisade i högre utsträckning. Avvisanden gör att vi inte vågar öppna oss som vi behöver för en djup kärleksrelation. Vi är också lite som varor på en marknad på ett helt annat sätt idag än tidigare. Det gör att många som redan är i en bra relation ändå letar efter någon ännu bättre. Man brukar säga att en bra relation är när båda vågar sluta leta. Men för att våga göra det måste man ha skapat trygga band.

Hon förklarar att det man inom forskningen benämner som trygga band är när man, i en relation, inte isolerar sig själv från den andra eller låter sig uppslukas av den.

-Ibland projicerar man alla sina drömmar och begär på den andra. Man bryr sig inte om att lära känna sin partner utan bara projicerar och låter den andra leva upp till ens förväntningar. På så sätt tystar man den andra. Eller så tystar man sig själv genom att bli en slav under den andras drömmar och begär och bara anpassar sig för att bli den som den andra personen vill ha. Då bygger man inga trygga band.

Mycket handlar om att verkligen lära känna varandra – och våga gå på djupet.

-Det måste man göra om och om igen. I en långvarig relation är man inte alltid densamma, så man måste vara beredd på att återupptäcka varandra och hålla dialogen konstant levande.

Hon säger att det är viktigt att både göra saker tillsammans och ge varandra utrymme att inhämta information och erfarenheter på egen hand, som man sedan kan berika det gemensamma livet med.

KICKAR

Vill du få en dejt att fungera väldigt bra – oavsett om det är med någon som du dejtat länge eller någon helt ny – se till att få till ett adrenalinpåslag, säger Emma.

-Det gör att hela kroppen kickar igång och det associeras sedan till just den människan. Att göra saker som känns lite farligt, som får en att känna sig levande, är bra för alla relationer. Och det är ingenting man bara ska göra i början på en relation utan då och då. Det skapar även trygga band.

Men även om vi kommunicerar, lyssnar och uppmärksammar i en relation är vi ändå inte alltid vårt bästa jag. Då finns det bara en sak att göra, menar Emma.

-Vi säger taskiga saker, skiter i att göra något som vi lovat, gör dåliga saker i relationen… Då måste vi reparera det! När du vet att du inte borde sagt eller gjort det där du gjorde – be om ursäkt. Men istället har vi en tendens att skämmas för att vi är ”dåliga” partners och det tycker vi är så jobbigt att skämmas för så vi omdirigerar det till irritation, ilska och aggressivitet mot den andra personen. Det är helt förödande för relationer. Vi måste inse att vi kommer att göra fel och vi måste acceptera att vår partner kommer att göra fel – men när vi gör det måste vi reparera skadan.

Hon avslutar med att poängtera hur viktig kärleken är för oss människor.

-Den största anledningen till psykisk ohälsa är ofrivillig ensamhet. Det säger väldigt mycket om vårt beroende av andra människor, omsorg och kärlek. Studier, gjorda i slutet av människors liv, visar att det är de kärleksfulla relationerna som gjort livet värt och möjligt att leva.

Kärleksprofessorns tips


Lär känna varandra på djupet och förstå att man inte är samma person
”Det är ju det som är hela grejen – att vara ihop med någon som inte är jag.”
 
Delad medvetenhet
”Förstå hur den andra ser på världen och gör saker tillsammans som gör att ni har en grund att förstå verkligheten på samma sätt.”
 
Ge uppmärksamhet
”Man måste vara uppmärksamma på varandra, det är en nyckel till framgång. När uppmärksamheten är ömsesidig händer det spännande saker och man ser sin partner förändras på olika sätt. Du är inte ihop med samma människa hela tiden.”
 
Var vaksam på maktbalansen
”Ojämställdhet och maktobalans tenderar att smyga sig på i förhållanden. Det kan handla om allt från obetalt hemarbete till utförande av hobbys. Forskning visar att jämställda relationer håller i längden.”
 
Se sårbarhet som en styrka snarare än en svaghet
”Många är jätterädda för sårbarhet, både sin egen och andras. Det är viktigt att se sårbarhet som en del av den mänskliga naturen.”
 
Tillit
”En relation kräver tillit – tillit till min egen förmåga att klara av att ha en relation, men även till den andres förmåga att klara av en relation. Vi tenderar att gärna lägga ansvaret på den andra personen.”
 
Idealisera varandra
”Fyra av fem gånger måste du vara positiv i det du säger till din partner. Den femte gången kan du ta upp någonting som är mer kritiskt. Då blir det kritiska inte så laddat. Vi får inte glömma att tala om att den andra ser bra ut, gjort bra saker. Vi ser ofta det vi själva gör och vill ha uppskattning för det, men vi tar för givet allt som den andra gör.”

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se