Di Leva: “Jag ska vara en superhjälte”

Thomas Di Leva tolkar David Bowie i Karlstad CCC den 18 mars. /Foto: Press.

I vår ger sig Thomas Di Leva på nytt ut med sin konsert “Changes” där han tolkar David Bowies hits. Han har turnerat för utsålda hus och en publik som inte vill gå hem.

Jag märker att det går hem när även 50-åriga farbröder sitter och gråter. Det känns stort, säger han.

En maxad musikalisk resa genom hela David Bowies karriär. Så beskriver Thomas Di Leva sin konsert Changes, när KHaktuellt får ett exklusivt samtal med stjärnan.

– Det handlar också mycket om mitt möte med Bowie som tonåring. I den åldern brottas många med utanförskap och har behov av en ledstjärna eller idol, någon man ser upp till som man tycker är större än livet, som man kan projicera sina drömmar och all sin längtan på. Med en idols hjälp kan man känna att man är på rätt sida drömmarna.

För Di Leva var Bowie just den ledstjärnan. Och nu, i sin konsert, är det Di Levas tur att inta den rollen.

– Hela föreställningen är gjord så att jag förvandlas till en superhjälte, sådan man tyckte att sin stora idol var.

I sitt svenska material är han inte van att spela den rollen, menar han, men i den här showen är det roligt att få leva ut lite extra.

Vad uppskattar du mest hos Bowie?

– Att det finns en tidlöshet, även om det också finns olika tidmarkörer i mode och sound. Sedan lyckades han hela tiden göra låtar som blev hits och coola poplåtar samtidigt som det också var konstverk och en kulturell gärning. Han lyckades få in så mycket i sitt låtskrivande och i sin röst – har man hört honom sjunga en enda låt finns den alltid kvar i hjärtat.

Även om Di Leva både tolkar och arrangerar Bowies musik, är låtarna varsamt hanterade.

– Visionen är att publiken ska få med sig känslan av att gå på en riktig Bowie-konsert. Jag har ställt mig frågan ”vad menar han med det här?” och ”varför det här ljudet?”. Om vi har ändrat eller moderniserat något har vi ändå behållit Bowies kärna och grundtanke.

Detta tycks vara ett framgångsrecept, då Di Leva fått starkt gehör från publiken under sina tidigare turnéer.

– Vi märker att det går hem då 50-åriga farbröder sitter och gråter. Det känns stort, det är roligt att vi når även dem. Vi får fantastiskt stort gensvar från hela publiken, de brukar stå upp i bänkarna och vill inte gå hem.

I vår är det dags för en favorit i repris då showen ger sig ut på turné igen. Den 18 mars äntrar han scenen på Karlstad CCC.

– Det ska bli himla roligt att träffa Karlstadspubliken och uppträda. Visst är det väl så att solen alltid skiner där?

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se