Multiverksamhet på Ilanda gård

Redaktionen består av Helena Lundberg och Lisa Harkman. /Foto: Lovisa Hallquist.

De populära tidningarna KHaktuellt och Fastighetsmarknaden utgör två av Värmlands äldsta gratistidningar och har en bred och stabil läsekrets. Bakom tidningsryggarna står företaget Svensk Mediakonsult som, med sitt säte på Ilanda gård, åtar sig alla möjliga uppdrag inom formgivning av trycksaker, logotyper och grafiska profiler.

I en lummig natur precis intill Ilandatjärn strax norr om Karlstad, ligger Ilanda Gård. En avsides plats kan tyckas – ändå utgör Svensk Mediakonsult, företaget som huserar på gården, ett nav för nyheter och värmländskt kulturarv. 

Gratistidningar

Mest kända är vi kanske tack vare tidningen du just nu håller i din hand eller har framför dig på skärmen; KHaktuellt. De positiva artiklarna vill entusiasmera – som en motvikt till dagens generellt sett negativa nyhetsflöde. En grundidé som fortfarande lever starkt.

Vi har även vår etablerade systertidning Fastighetsmarknaden, en inspirationstidning för de som är intresserade av boendet och hemmamiljön. Här får läsarna bland annat inspireras av inredningstrender, hemma hos-reportage och bygg- och trädgårdsprojekt.

– Fastighetsmarknaden är en del av det värmländska kulturarvet. Med åren har tidningsarkivet blivit en spännande tidskapsel fylld med trender från tre olika decennier, säger Joachim Svärdh, vd, som varit med sedan starten.

Fastighetsmarknaden är, må hända, allra mest känd för sin populära bilaga Värmland Växer, där vi bevakar spännande byggprojekt runt om i Värmland. Här ligger fokus på exploatering och byggnation av kommersiella fastigheter och de som arbetar på byggarbetsplatserna får chansen att beskriva det de bygger för kommunernas invånare.

I år firar tidningarna 32 respektive 31 år, vilket gör dem till några av Värmlands äldsta gratistidningar. Båda tidningarna är politiskt och religiöst obundna och ges ut varje respektive varannan månad. Den tryckta upplagan ligger på strax över 50 000 exemplar och delas ut i brevlådor och i ett 30-tal tidningsställ i Södra Värmland.

Ansvarig utgivare och vd är Joachim Svärdh och redaktörer och reportrar är Helena Lundberg och Lisa Harkman.

Nytt för i år är även samarbetet med Visit Värmland, med Lena Grahn i spetsen. Den populära publikationen Destination Värmland ger en attraktiv överblick över sevärdheter och aktiviteter i Värmland och kommer att distribueras i maj månad, gratis i hela länet.

– Det känns fantastiskt roligt att vi fått ett så positivt bemötande av alla jag pratar med om vår nysatsning, säger Lena och fortsätter:

– Samarbetet med Visit Värmland innebär att vi kommer att synas extra bra, då vi kommer att finnas på webbplatsen visitvarmland.com och våra egna digitala plattformar samt i andra sammanhang där Värmland marknadsförs.

Utveckling

Med tiden har förstås produktionslinjen ändrat sig radikalt från den första upplagan då produktionen var ett genuint hantverk. Idag är våra tidningar helt digitalt producerade. Faktum är att 2022 blev året då den största digitala utvecklingen skedde. Med egna hemsidor och applikationer har tidningarna kunnat nå ut till allt fler. Utan betalväggar och utan att behöva registrera konto kan läsarna nu enkelt få tillgång till nyheterna direkt i mobilen.

– Vi vill fortsätta att informera, vara positiva, inspirera och vara en kreativ ådra, helt gratis för våra läsares skull. Under 2022 har vi arbetat för att kunna öka läsmöjligheterna och bli ännu mer tillgängliga för alla, säger Joachim.

Brett spektra

Vår verksamhet har även fler ben att stå på än de populära gratistidningarna. Vi har breda kunskaper inom kommunikation, produktion och mediestrategi och vi arbetar med alla möjliga sorters uppdrag inom formgivning av trycksaker, logotyper och grafiska profiler.

Vid sidan av detta finns även Svärdh Fastigheter som erbjuder trädgårdsskötsel och enklare fastighetsunderhåll till såväl privatpersoner som bostadsrättsföreningar och företag. Tjänsterna kan bland annat bestå av gräsklippning, plantering, häckbeskärning och nu under den kallare årstiden även snöröjning och halkbekämpning.

I vårt säte på Ilanda Gård jobbar, förutom ledning och redaktion, även två redigerare, sex säljare, en ekonom och en HR-ansvarig, samt tre trädgårdsmästare.

– Nu välkomnar vi ett 2023 där vi vill fortsätta erbjuda våra många tjänster och sprida våra intressanta nyheter, avslutar Joachim.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se