Storslaget mästerverk sätts upp av Wermland opera

AnnLouice Lögdlund som Aida och Ole Aleksander Bang som Radamés. Operan Aida har premiär på Wermland operas stora scen 23 februari. Foto: Lisa Harkman

För första gången sätter Wermland opera upp Giuseppe Verdis Aida. Ett triangeldrama om kärlek och svek i skuggan av en politisk konflikt.

Om man nu får kalla någon mästare inom opera så är det just Verdi, säger operachefen, Kjell Englund.

Operan Aida är en historia om kärlek och svek i skuggan av en politisk konflikt. Aida, gestaltad av AnnLouice Lögdlund, är den etiopiska prinsessan som tagits till fånga i Egypten och blivit slavinna åt faraos dotter Amneris. När Aida möter Radamés, härföraren av den egyptiska armén, spelad av Ole Aleksander Bang, uppstår en passionerad kärlek. Men det utvecklar sig till ett triangeldrama då även Amneris (Martina Dike) älskar Radamés.  

Huvudpersonerna slits mellan sina privata känslor och offentliga skyldigheter i en totalitär stat – förråda sitt land för kärlekens skull eller avstå sin kärlek för landets bästa?

Mästare

Det är första gången som Wermland opera sätter upp Giuseppe Verdis Aida. För operachefen, Kjell Englund, är det något alldeles speciellt.

-Går man tillbaka till vad som tände min operaeld för drygt 38 år sedan, så var det när jag fick se Aida på Folkoperan i Stockholm. Om man nu får kalla någon mästare inom opera så är det Verdi, säger han.

Wermland operas föreställning regisseras av just Folkoperans grundare, Claes Fellbom.

-Det jag fascineras av med Verdi är att allt är så otroligt genomarbetat. Aida är ett mästerverk och det är fantastiskt att få arbeta med detta, säger han.

Premiär

Dirigent är Eric Solén och förutom solister och Wermland operas orkester deltar också en stor kör och dansare. Som mest kommer närmare 35 personer finnas på scenen samtidigt.

Bakom scenografin står Linus Fellbom, som senast varit aktuell hos Wermland opera med Eurydike som spelades våren 2022. När Aida har premiär på stora scenen, den 23 februari, kommer där finnas både tempel och kungapalats, vilket iscensätts av sex stycken sju meter höga och två meter breda trekantiga pelare.

Anton Ljungqvist, Ole Aleksander Bang och AnnLouice Lögdlund visar en scen från Wermland operas uppsättning av Aida. Foto: Lisa Harkman

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se