Värmland i framkant för tunga fordon

Många nya laddstationer för tunga fordon är att vänta under året. /Foto: Genrebild

Ett högaktuellt ämne inom transportbranschen är den gröna omställningen. Man talar om övergången till el och gas och hur bränslefrågan ska se ut i framtiden.

– i Värmland har vi varit duktiga, det händer otroligt mycket. Det kommer komma många nya laddstationer och liknande för tunga fordon under 2023, berättar Per Broholm, regionchef på Sveriges åkeriföretag.

Den gröna omställningen är ett hett diskuterat ämne inom åkeribranschen. Vad blir det egentligen för bränsle i framtiden?

Miljöarbete

– Övergången till el och gas pratar man mycket om. Det händer otroligt mycket och i Värmland har vi varit duktiga. Under 2023 är det bestämt att det kommer byggas tio nya publika laddstationer för tunga fordon runt om i Värmland, vi ligger klart i framkant, säger Per Broholm, regionchef på Sveriges Åkeriföretag.

I nuläget finns en publik laddstation för tunga fordon på Örsholmen i Karlstad. Under 2023 kommer det tillkomma en laddstation på Välsviken och en på Bråtebäcken. Även i Kristinehamn, Grums, Filipstad, Årjäng, Torsby, Arvika, Sunne och Åmål kommer det byggas laddstationer under året.

Men fler är att vänta, enligt Per.

– En fungerande laddinfrastruktur är helt avgörande för åkeriföretag som vill ställa om. Vi tror att dessa 10 laddstationer bara är början, fler kommer. Den gröna omställningen är verkligen på tapeten och det händer mycket snabbt.

Biogasanläggningar kommer också att etableras runt om i Värmland under årets lopp. Hittills är Karlstad och Kristinehamn givna, men eventuellt kommer det även bli Hagfors och Torsby.

I linje med den gröna omställningen har intresset för certifieringen Fair Transport ökat. Fair Transports – med miljö, trafiksäkerhet och sociala villkor som centrala frågor – är klassificerat för hållbarhetscertifiering för godstransporter på väg. Detta innebär ökade krav på åkeriföretag att anpassa sig till samtidens miljötänk. Per, som själv är ute och informerar i ämnet, menar att intresset är fortsatt högt.

– Intresset ökar hela tiden, både från transportköpare och transportörer. Hållbarhet och lika villkor är på tapeten, det är viktigare än någonsin och många är villiga att lära sig mer.

Per menar också att kommuner behöver se över sina upphandlingar framöver och värdera satsningar inom miljö och socialt ansvarstagande högre.

Kompetensgap

Något som länge varit ett problem inom åkeribranschen är den stora bristen på lastbilschaufförer. Även om intresset för att bli chaufför har ökat storartat, är det fortfarande ont om utbildningsplatser inom transport.

– Den diskussionen är het fortfarande, det är en lång process. Det behövs ungefär 6000 chaufförer om året och det utbildas ungefär 3000. Man vet heller inte hur många av dessa som faktiskt blir chaufförer, säger Per.

Åkeribranschen efterfrågar nu fler utbildningsplatser för att matcha det stora kompetensbehovet.

– 80 procent av de som utbildade sig 2022 fick jobb direkt, vilket inte är så vanligt bland andra utbildningar, så det är en fantastisk möjlighet som kommer med utbildningen.

Annat som är aktuellt inom branschen är EU:s mobilitetspaket som bland annat innehåller regler för ökad kontroll ute på vägarna. Målet är en sund konkurrens på lika villkor inom EU.

– Vem som helst får inte åka till ett annat land och utföra transporter en längre tid, utan det finns ett stort regelverk som styr. Men för att detta ska fungera och få effekt behöver vi ett effektivare kontrollsystem där företagen verkligen känner att de blir kontrollerade, avslutar Per.

Per Broholm, regionchef på Sveriges åkeriföretag. /Foto: Privat

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se