Fredrik Holm får Karlstads kommuns klimatpris

Fredrik Holm tilldelas Karlstads kommuns klimatpris 2022. /Foto: Karlstads kommun

Karlstads kommuns klimatpris för år 2022 har tilldelats Fredrik Holm, en mångfacetterad person som bland annat arbetar som miljörådgivare, författare, utredare och analytiker. Ett av hans välkända bidrag i arbetet med att minska klimatpåverkan är boken Handla miljövänligt som han, tillsammans med Bo Thunberg, publicerade redan 1988.

Varje år delar Karlstads kommuns miljönämnd ut ett klimatpris i syfte att uppmärksamma aktörer som har gjort insatser för minskad klimatpåverkan.

-Det var verkligen en rolig överraskning. Jag blev väldigt glad och känner mig otroligt ärad över utmärkelsen, säger Fredrik Holm, årets klimatpristagare, i ett pressmeddelande.

Fredrik Holm började sin yrkesbana inom miljö-och klimatarbetet tidigt, med en vilja av att påverka konsumenters beteende att handla mer miljövänligt. I dag arbetar han mer riktat mot trafikplanering och trafikmiljö.

– Det är viktigt att vi fortsätter att arbeta för att förbättra våra trafikmönster och fortsätter minska användandet av fossila bränslen. Samt att se på alternativen. Cykeln är ett bra exempel på transportmedel i trånga städer. Om vi håller nere biltrafiken i en stad till förmån för cykel och fotgängare ökar vi rörelsen hos folk samtidigare som vi får en trevligare och renare stad, säger han.

– Fredrik har länge varit en inspiratör inom arbetet mot klimatförändringar och bidragit med sin kunskap och sitt engagemang både i Karlstad och i hela Sverige. I dag är han en stark profil inom området trafikplanering och om hur vi kan minska bilberoendet i våra städer. Vi är väldigt glada över att kunna presentera honom som årets klimatpristagare, säger Cecilia Boman Lindström (MP), miljönämndens ordförande, Karlstads kommun.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se