Rekordtryck inför årets Hotspot

Ximena Deramond som gör sitt andra år som projektledare för Hotspot. /Foto: Helena Lundberg

I år blir det jubileumsfirande för Hotspot-mässan som på grund av restriktioner skjutit upp sitt 25-årsfirande. Efter pandemins digitala lösningar är dessutom företagen hungrigare än någonsin. På bara två månader hade alla platser bokats upp.

– Vi kommer att ha cirka 135 montrar, säger Ximena Deramond, projektledare.

Hotspot är den populära mässan som sammanför studenter med arbetsgivare och har sitt säte på Karlstads universitet. I två år har Hotspot körts digitalt på grund av pandemin, vilket gjorde att projektgruppen valde att flytta fram fjolårets 25-årsjubileum tills dess att restriktionerna släppt.

– Vi måste kunna fira på riktigt! säger Ximena Deramond, som gör sitt andra år som projektledare.

Kontakt

Att mässan hölls digitalt var en bra lösning när det behövdes, men den kan, enligt Ximena, inte mäta sig med det personliga mötet.

– Företagen når inte ut på samma sätt utan den direkta, fysiska och spontana kontakten. Man måste vara på plats och kampanja så att man syns. Här på mässan blir det också svart på vitt hur intressant deras monter och varumärke är för studenter. Hur attraktiva är de som arbetsgivare? Den digitala mässan kunde inte ge det svaret.

Att företagen är hungriga är ingen överdrift. Bokningen öppnade i september och de 113 montrar som det var planerat för såldes slut på mindre än två månader.

– Det har varit ett så stort tryck, jag var rädd att det skulle krascha en stund! Det var så roligt att se och den energin sprider sig såklart tillprojektgruppen.

Det höga trycket gjorde att gänget bakom Hotspot valde att utöka antalet montrar.

– Vi kommer att ha närmare 135 montrar. Det är en populär tillställning, så det gäller att vara tidigt ute. Vi har dock dialog nu med ett par fler företag så det kan hända att vi kan klämma in några till, säger Ximena.  

Den snabba uppbokningen av företag har gett projektgruppen möjlighet att kunna fokusera på att informera studenterna. Två år av pandemi gör att de nuvarande studenterna inte har samma bakgrundskoll på Hotspot.

– Vi lägger all energi på att marknadsföra mässan internt för studenterna. De studenter som känner till Hotspot är de som läst i flera år och kanske har besökt mässan själva. De som började studera 2020 och senare kunde ju bara gå på den digitala mässan och det blev inte samma grej.

Varför är mässan viktig för studenter?

– Alla studenter bör veta vad det finns för branscher och företag i Värmland och vilken kompetens de är intresserade av. De kan se det som studiebesök, att börja kolla läget.

Speeddejting

Mässan kommer, likt tidigare, hållas i de mest centrala delarna av universitetet i foajén, Café Gläntan och korridorerna runt omkring, där det rör sig som mest studenter. Då Hotpot är ett väl beprövat koncept kommer arrangemanget till stor del se likadant ut som tidigare år. Några nyheter för säsongen kommer det dock ändå att bli.

– Alla studenter känner sig inte bekväma med att komma fram, så vi kommer erbjuda CV-föreläsningar, pitchträning och liknande så att de kan förbereda sig. Sen har de också möjlighet att boka sig på Right on spot, vilket är speeddejting med företagen. Efter speeddejtingen har 60 företag möjlighet att träffa tre olika studenter som de har matchat med, för enskilda samtal, berättar Ximena.

De studenter som jobbar som studentvärdar och hjälper företagen på plats med sina montrar, har givetvis också ett ypperligt tillfälle att skapa kontakt med arbetsgivare.

– Det är ett privilegium, de kan verkligen ha egentid med utställarna. Vi försöker också matcha deras önskemål om att hjälpa särskilda företag.

På kvällen hålls även den traditionsenliga banketten för alla utställare, alla studentvärdar, projektgruppen och nyckelpersoner på universitetet.

Projektgruppen bakom Hotspot. /Foto: Helena Lundberg

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se