Sportlovsaktiviteter

Här är ett axplock av sportlovsaktiviteter i Karlstad, Kil, Hammarö och Forshaga.

Lego-workshop med Robin Nilsson

Datum: Måndag 27 februari

Plats: Kils bibliotek

Tid: 10-12 och 13-15

Robin Nilsson var 2021 en av finalisterna i tävlingsprogrammet Lego Masters. Måndag den 27 februari kommer han till Kils bibliotek för en Lego-workshop.

-Det blir två stycken 2-timmarspass dit barn och unga kan komma och prova på att få saker i Lego att röra på sig. Det blir allt från att få saker att snurra, växla upp och ner till att hoppa runt, säger Robin.

Alla deltagare får låna legobitar och får sedan bygga gemensamt tillsammans med Robin.

-Jag hoppas på glada och nöjda deltagare. Lego är en väldigt stor glädje för mig så jag hoppas kunna sprida den vidare. När man kommer upp i tonåren tycker många att lego blir barnsligt – det vill jag att vi ska komma bort från. Alla skulle bara veta vad mycket roligt man kan ha, och göra, med lego!

Lego-workshop med Robin Nilsson på Kils bibliotek. Foto: Privat

Sportlovsschack

Datum: Tisdag 28 februari och 2 mars

Tid: 13-16

Plats: Karlstad stadsbibliotek

Lär dig spela schack tillsammans med Karlstads allmänna schacksällskap som kommer på besök.

-Du kan vara nybörjare, gammal, ung, jätteduktig eller mindre duktig… Det är jätteenkelt – det är bara att dyka upp, säger Sandra Nelson, kultursamordnare, barnavdelningen, Karlstads stadsbibliotek.

Sandra berättar att sällskapet varit hos dem vid tidigare lov och aktiviteter.

-Det är vi väldigt tacksamma för. Schack på bibliotek passar ganska bra – det går inte så vilt till, säger hon och tillägger:

-Det lockar många barn och unga, men även vuxna. Det tycker jag är roligt – när man kan göra saker tillsammans som inte är styrt utifrån en specifik åldersgrupp.

Sportlovsschack på Karlstads stadsbibliotek. Foto: Pressbild

Boksport

Datum: Tisdag 28 februari

Tid: 14-15.30

Plats: Forshaga bibliotek

Den 28 februari finns möjlighet att testa lite annorlunda sporter på Forshaga bibliotek. Då kommer det till exempel att tävlas i högst boktorn, bokdomino eller varför inte bokryggspoesi.

-Vi har haft boksport här en gång tidigare, i ett annat sammanhang. Då byggde jag till exempel en minigolfbana av böcker som vi sedan spelade på. Man kan även göra bok-memory utifrån bokframsidor eller läsa på roligaste eller konstigaste sättet, berättar Margaretha Folke, bibliotekarie på Forshaga bibliotek.

Det är endast fantasin som sätter gränserna för vilka boksportsgrenar man kan tänka sig, menar Margaretha.

-Senast var det populärt och vi hoppas att många vill komma och prova på även denna gång, avslutar hon.

Boksport på Forshaga bibliotek. Foto: Pressbild

Käpphäst-workshop med Angelica Örhn

Datum: Måndag 27 februari

Tid: 15-17

Plats: Hammarö bibliotek

Angelica Örhn är barn- och ungdomsförfattare och har skrivit böcker om både hästar och fotboll, men även en faktabok om käpphästar.

Den 27 februari kommer hon till Hammarö bibliotek och håller i en käpphäst-workshop.

-Besökarna får skapa varsin käpphäst tillsammans med mig. Men den roligaste, och kanske viktigaste, delen är att de sedan får ge sin käpphäst en egen personlighet och namn – på så sätt får man in berättandet också, säger Angelica.

Hon berättar att det inte är ovanligt att barnen sedan börjar skriva sina egna berättelser utifrån sin skapade käpphäst.

-Det brukar vara en otrolig skaparglädje. Även om alla deltagare utgår från samma material, raggsockor och garn, är det roligt att se hur otroligt olika alla hästar blir.

Förutom käpphäst-skapandet kommer Angelica även berätta mer om sina böcker.

Käpphäst-workshop på Hammarö bibliotek. Foto: Privat

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se