Tjejjour uppmärksammar Internationella kvinnodagen

Beatriz Nordström och Sara Eriksson från Karlstads tjejjour uppmärksammar Internationella kvinnodagen med digitala aktiviteter och en ljusmanifestation. /Foto: Lisa Harkman

Den 8 mars är Internationella kvinnodagen. Karlstad tjejjour uppmärksammar med en veckas digitala aktiviteter som avrundas med en ljusmanifestation på Stora torget. 

–       Många menar att det i Sverige är jämställt och bra, men vi ser en annan verklighet, säger Beatriz Nordström, tjejjourssamordnare.

När KHaktuellt möter Beatriz Nordström, tjejjourssamordnare på Karlstads tjejjour och Sara Eriksson, ideell, har de precis avslutat sin medverkan på en temadag på Ilandaskolan. 

–       Vi har pratat om våld i ungas relationer, med lite extra fokus på sexuellt våld, sambandet mellan porr och sexuellt våld och samtycke. Vi har stått här tillsammans med RFSL, ungdomsmottagningen, Be free och fältgruppen, säger Beatriz.

Ljusmanifestation

Den 8 mars uppmärksammas Internationella kvinnodagen i Sverige och Karlstads tjejjour kommer att, under en veckas tid innan själva Internationella kvinnodagen, uppmärksamma kvinnors rätt i samhället. 

–       Vi har begränsat oss till Sverige och kommer att fokusera på hur det ser ut här. Många menar att det i Sverige är jämställt och bra, men vi ser en annan verklighet och den verkligheten vill vi belysa genom olika teman på vårt Instagram-konto, berättar Beatriz. 

Veckans aktiviteter kommer alltså genomföras digitalt, vilket har en naturlig förklaring. 

–       Vår målgrupp är ungdomar och de lever mycket av sina liv digitalt. En förklaring är också att vi under pandemin fick hitta andra sätt att arbeta för att nå ungdomarna eftersom vi inte kunde vara ute och informera på samma sätt. Då blev det mycket digitalt.

Beatriz berättar att de under pandemin även valde att starta ett Tiktok-konto. 

–       Eftersom vi vet att det är en plattform som används till köp och sälj av kroppar, nakenbilder och promoting av till exempel sugar dejting-sajter.

Veckans digitala aktiviteter kommer att avrundas, på själva Internationella kvinnodagen 8 mars, med en ljusmanifestation på Stora torget i Karlstad. 

–       Alla är välkomna dit. Vi kommer att hålla tal, tända ljus och bjuda på fika, säger Beatriz. 

Anonym chatt

Karlstad tjejjour är en del av riksorganisationen Roks och Alla kvinnors hus Karlstad.

–       Internationella kvinnodagen är otroligt viktig för oss som organisation. Det är otroligt viktigt att uppmärksamma hur det faktiskt ser ut, speciellt för ungdomarna som lever i det eller kommer att leva i det, kommer att bli utsatta eller utsätta andra. De ska känna igen våldet och förstå att det inte är okej – våldet ska aldrig bli accepterat. De ska också veta att vi finns där för dem, säger Sara Eriksson, ideell på Karlstads tjejjour. 

–       Vi är en del av Alla kvinnors hus Karlstad och där är också kvinnojouren med. Kvinnojourens fokus ligger just på mäns våld mot kvinnor. Vårt fokus på tjejjouren är något bredare eftersom alla som mår dåligt på något sätt kan söka sig till oss, eller om man har allmänna frågor om sex, relationer, kompisar, föräldrar… Vår anonyma stödchatt tar emot enormt många olika ämnen som är aktuella i ungdomars vardag, tillägger Beatriz.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se