De flätar band på Fårfesten

Kajsa Stinnerbom, Anna Busacca, Ellinor Berggren, Mio Grunditz och Susanne Sadri håller en workshop i att fläta band på Fårfesten i Kil. /Foto: Helena Lundberg

2023 års upplaga av Fårfesten i Kil går av stapeln den 2-4 mars. Tanken bakom det återkommande initiativet är att med hjälp av fårets ull uppmuntra till skapande i alla dess former. I årets program bjuds besökarna bland annat in till en workshop i konsten att fläta band.

I årets upplaga av Fårfesten i Kil får besökarna bland annat chansen att prova på att knyta olika slags flätor och band. Workshopen arrangeras av Region Värmland i samarbete med Fåreningen fårfest i Kil och Kraft, som är en hantverkstrio som sprider kunskap om hållbarhet i kultur och hantverk.

– Vi anordnar olika projekt kopplat till slöjd, så som workshops och föreläsningar, berättar Susanne Sadri från Kraft.

Ungdomar

Med sig i projektet har de även tre ungdomar från årskurs 2 på Sundsta-Älvkullegymnasiet; Anna Busacca, Ellinor Berggren och Mio Grunditz, som kommer att vara anställda av Region Värmland. Alla tre är de handplockade för ändamålet, då de varit engagerade i andra projekt arrangerade av Region Värmland för att på olika sätt främja hemslöjd.

– Vi jobbar väldigt brett och en hel del med ungdomar, då de är vår framtid och för att kunskaper i slöjd ska leva kvar. Det är väldigt roligt att se till att ungdomar som tycker sådant här är roligt får chansen att jobba med det, säger Susanne.

– Fårfesten vill också gärna locka yngre, så vi samarbetar mycket kring det, säger Kajsa Stinnerbom, hemslöjdsutvecklare på Region Värmland.

Ungdomarna beskriver sig själva som pyssliga över lag.

– Jag tycker om handarbete generellt och stickar och virkar ganska mycket. Jag har tidigare varit med och hållit i en workshop i stickning på olika fritidsgårdar, berättar Mio.

Flätor

När KHaktuellt besöker projektgruppen är de i full färd med att lära sig själva och varandra olika typer av flätor och band. På bordet trängs färgsprakande garner och inspirationsböcker från olika delar av världen.

– Det finns hur många sätt att fläta som helst och det finns i alla kulturer i världen, berättar Susanne.

– Det enda som behövs är garn och ett par händer. Man behöver inga verktyg, vilket gör att man kan göra det överallt. Det finns så mycket att upptäcka – det finns ingen ände, säger Kajsa.

Gänget utgår mestadels ifrån färdiga beskrivningar – men lite experimenterande blir det allt ändå.

– Vi uppfinner ju när vi gör fel, säger Anna och skrattar.

– Det är roligt att testa och kombinera olika tekniker. Det finns en stor frihet i det. Man kan anpassa genom att lägga till trådar eller olika färger. Man behöver heller inte göra band, utan även korgar, underlägg och annat, säger Ellinor.

– Jag tror detta är en väldigt gammal konst, vilket gör att det finns oändligt många olika typer av flätor och kombinationer, säger Anna.

De tror att workshopen kommer locka till sig många besökare på Fårfesten, då det är en aktivitet som alla kan syssla med och lära sig.

– Vi anpassar workshopen till de som kommer, det finns något för alla – oavsett ålder, kunskap och hur mycket tålamod de har, säger Anna.

– Folk borde verkligen komma, det kommer bli jätteroligt. Det är inte bara för barn, utan för alla som vill. Det kan bli en mysig familjeaktivitet, avslutar Susanne.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se