Boktips och scones på Hammarö bibliotek

Maria Elander, bibliotekarie på Hammarö bibliotek, är ansvarig för bokkaféet. /Foto: Hammarö bibliotek

Det omtyckta bokkaféet kommer tillbaka. Den 9 mars respektive 11 maj bjuder Hammarö bibliotek in till afternoon tea och bibliotekarierna Maria Elander och Ulrika Hansson Uusitalo ger sina bästa boktips.

– Vi brukar ha all typ av litteratur, alltifrån deckare och poesi till faktaböcker. Det är sådana böcker vi själva gillar och vill lyfta fram, säger Maria.

Bokkafé med rykande färska scones kryddade med boktips från våra bibliotekarier. Så beskriver Hammarö bibliotek sitt årliga event där de bjuder in allmänheten till en stund av kultur och social samvaro. Innan pandemin var bokkaféet en stående punkt varje vår och nu är det dags att dra i gång det igen.

– Vi har kört detta i några år nu och det har varit väldigt uppskattat. Därför har vi fortsatt med det och försökt att utveckla det. Det är jättekul! Biljetterna brukar sälja slut väldigt snabbt, berättar Maria Elander, bibliotekarie på Hammarö bibliotek.

I vår går bokkaféet av stapeln den 9 mars och den 11 maj, vid två tillfällen varje datum för att så många som möjligt ska ha möjlighet att gå.

Mötesplats

Efter pandemin har Maria märkt av en ännu starkare längtan efter en social mötesplats.

– Det känns som att det finns ett uppdämt behov av att få göra sociala aktiviteter tillsammans och att att få kontakt med andra.

Förutom att skapa utrymme för det fysiska mötet vill Hammarö bibliotek tipsa om läsvärda böcker.

– Vi sitter och fikar tillsammans, pratar om böcker och vi bibliotekarier ger boktips. Vi brukar försöka lyfta upp olika nyheter och ge lite bredd. Vi tipsar om böcker som kanske hamnat i skymundan eller som många annars hade missat.

Böckerna som avhandlas riktar sig mot vuxna inom ett brett spektrum av genrer.

– Vi brukar ha all typ av litteratur, alltifrån deckare till poesi till faktaböcker. Det är sådana böcker vi själva gillar och vill lyfta fram. Vi har den lyxen i vårt jobb att vi får läsa mycket och då kan vi plocka det vi själva gillar.

Maria, som är ansvarig för bokkaféet, får hjälp med arrangemanget av Ulrika Hansson Uusitalo, som jobbar halva tiden som skolbibliotekarie och halva tiden på Hammarö bibliotek.

Bildtext: Maria Elander, bibliotekarie på Hammarö bibliotek, är ansvarig för bokkaféet.

Afternoon tea på Hammarö bibliotek är ett omtyckt evenemang.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se