Billerud Gruvön vill alltid lyckas bättre

Gruvön ökade sin produktionskapacitet från omkring 600 000 ton till något över 800 000 ton under år 2022. Foto: Billerud

Trots att Billeruds produktionsanläggning på Gruvön ökade sin produktionskapacitet från omkring 600 000 ton till något över 800 000 ton under år 2022 satsar man ännu mer för 2023.

– Vi är aldrig riktigt nöjda, vi vill alltid lyckas ännu bättre, säger Peter Lindgren, fabrikschef på Billerud Gruvön.

Billeruds produktionsanläggning Gruvön i Grums är ledande inom en rad pappersprodukter och förpackningslösningar. År 2019 trycktes startknappen för företagets stora satsning på Gruvön, KM7, kartongmaskinen som än idag är världens modernaste. Peter Lindgren tog över rodret som fabrikschef när kartongmaskinen fortfarande byggdes och han beskriver resan fram till idag som krävande men rolig.

– Vi har jobbat med att få upp effektiviteten på KM7, vilket vi har lyckats mycket väl med. Väldigt snabbt lyckades vi leverera riktigt goda kvaliteter så det har varit en rolig resa.

Tack vare den nya kartongmaskinen har Gruvön ökat sin kapacitet från strax under 600 000 ton till över 800 000 ton. Under 2023 är målet ännu högre.

– Vi har spänt bågen ännu lite mer nu, vilket innebär att vi ska tillverka ytterligare 30 000 ton, säger Peter.

Säkerhet

Men det är inte bara produktionskapaciteten som har ökat – många fler förbättringar har gjorts på fabriken under de gångna åren. Man har till exempel lyckats minska sin totala energiförbrukning med 16 procent.

– Det beror främst på stabila produktionsprocesser och investering i ny teknik, berättar Peter.

Något som Peter är lite extra stolt över när han ser tillbaka på året som gått, är att man successivt minskat antalet olycksfall.

– Det handlar i det breda perspektivet om ledarskap och prioritering – att alltid ha säkerhetsfrågor på agendan och ta upp på varje möte. Två verktyg som vi har använt, som jag tror har varit väldigt verkningsfulla, är våra säkerhetsvandringar och riskobservationer.

– Ledningsgruppen började gå tre säkerhetsvandringar i månaden. Detta har sedan spridit sig i fabriken och under 2022 genomfördes cirka 600 vandringar totalt. Där tittar man på riskfyllda moment och pratar säkerhet.

Riskobservationer innebär att ha fokus på att se, undvika och förebygga risker.

– Vi har gått från omkring 1000 till över 2000 riskobservationer under 2022. Målet för i år är 2850, säger Peter och tillägger:

– Säkerhetsfrågor är självklart något som vi kommer fortsätta jobba med framåt – vi är långt ifrån nöjda.

Fler fabriker

Även koncernen Billerud, som Gruvön ingår i, har genomgått förändringar under 2022, då man valt att förenkla sitt namn från BillerudKorsnäs till Billerud. Detta för att tillmötesgå sina internationella kunders behov.

– För många på Gruvöns bruk innebär namnbytet att gå tillbaka lite till originalet, säger Peter.

Även koncernen som helhet har växt under 2022. Fem produktionsanläggningarna i Sverige och en i Finland har nu utökats med två fabriker i USA.

– Det har varit lite extra spännande för oss på Gruvön, eftersom planen är att en av de två anläggningarna i USA ska bli kartongbruk. Gruvön har varit lite av en referensanläggning för hur man jobbar med detta, avslutar Peter.

Peter Lindgren, fabrikschef på Billeruds produktionsanläggning Gruvön. Foto: Billerud

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se