Karlstads verksamhetsområden växer

Örsholmen är ett verksamhetsområde som funnits länge. 1967 planerades fyra kvarter av Örsholmen till storindustriändamål, vilket blev inledningen till framväxten av dagens verksamhetsområde. /Foto: Pressbild

Karlstads industri- och verksamhetsområden växer och blir fler. Samtidigt står företag och verksamheter på kö för att etablera sig i Karlstad eller expandera den redan befintliga verksamheten. Hur har utvecklingen för några av dessa verksamhetsområden sett ut och vad är planen för framtiden? Näringslivsstrateg Marianne Andersson berättar mer om Örsholmen, Lamberget, Tormestad och Välsviken. 

Förr kallades det industriområde – ett område avsett för tillverkande och producerande företag. Idag talar man mer om verksamhetsområden, berättar Marianne Andersson, näringslivsstrateg på Karlstad kommun.

Lamberget

Verksamhetsområdet Lamberget har en lång historia. Efter andra världskrigets slut planerades ett stort industriområde på mark som bildats genom älvens slamavlagringar. Flera hektar träskmark fylldes och en del av Lamberget sprängdes bort. Den första fabriksbyggnaden som uppfödes på området var Karlstads mekaniska werkstads gjuteri och 1949 kunde de första gjutarna börja i den nya anläggningen som då var den största i sitt slag i Norden. Idag är Lamberget ett blandat verksamhetsområde, säger Marianne. 

– Kanske har det ändrat karaktär lite, till att innefatta mer handelsverksamheter. Sedan har vi ju faktiskt en padelhall på Lamberget också.

Det är väldigt vanligt, menar Marianne, att industriområden ändrar karaktär med tiden. 

– Det är en naturlig utveckling att även lättare verksamheter etablerar sig. Eftersom det jobbar många i dessa områden så vill man ofta ha någonting att äta i närheten och då etableras den typen av service också.  

Örsholmen

Örsholmen är, även det, ett verksamhetsområde som har funnits länge. 1967 planerades fyra kvarter av Örsholmen till storindustriändamål, vilket blev inledningen till framväxten av dagens verksamhetsområde. Först att etablera sig på Örsholmen var Karlstads plåtverkstad, vars lokal fortfarande finns kvar på Sunnanvindsgatan. 

Idag är Örsholmens verksamhetsområde till stor del präglat av tung trafik – här finns flera stora distributionsföretag etablerade, som DB Schenker, BEVES och Oskarssons – men även andra verksamheter. 

– Det är väldigt olika typer av verksamheter samlade där. Örsholmen ligger dessutom väldigt naturskönt med Vänern runt omkring, så om man skulle bygga en ny stad idag kanske man inte skulle byggt den så som Karlstad är uppbyggt. Då hade kanske Örsholmen lämpat sig bättre för bostäder, till exempel, säger Marianne.

Tormestad

Ett verksamhetsområde som ofta glöms bort, eller blandas ihop med ett annat, är Tormestad. 

– Många tror att Tormestad är en del av Lamberget men det är ett eget verksamhetsområde. Här finns mack, biltvättar, bilförsäljare… lite den typen av verksamheter. Det är ett område som också har boende ganska nära intill. Hur Tormestad kommer att utveckla sig i framtiden får vi se när den nya översiktsplanen är klar – om där ska bli en stadsutveckling eller om det ska utökas med verksamheter.

Kommunens översiktsplan ger en samlad bild över kommunens planerade och långsiktiga mål för samhällsutvecklingen. Den anger hur kommunens mark och vatten ska användas och hur bebyggelsen ska utvecklas. Karlstad kommuns senaste översiktsplan togs 2012 och man håller just nu på att ta fram en ny, som ska sträcka sig till år 2050. 

Välsviken

Välsviken har utvecklats på ett sätt som är ganska typiskt för alla verksamhetsområden, menar Marianne. 

– Det börjar alltid med att en aktör etablerar sig på området, sedan dröjer det ett tag innan det tar fart. Från början tyckte många att Välsviken låg för långt från stan, men så småningom tog etableringen fart och samtidigt som Karlstad växer är det nog inte många som tycker att Välsviken är för avsides idag.

Idag har Välsviken utvecklats till att bli ett handelsområde.

– Men där finns även andra verksamheter som Löfbergs som har sitt lager där.

Karlstad har växt otroligt mycket de senaste åren och kommer så fortsätta att göra, enligt kommunens prognoser, berättar Marianne. 

– Det märker vi inte minst på näringslivet – det är väldigt många av våra företag som vill och behöver expandera och det är många företag som vill etablera sig här.

Men att hitta plats till dem alla är svårt, säger hon. 

– Vi är trångbodda i Karlstad, helt klart. Alla som vill hit får inte plats just nu och därför har vi en intresselista.

Karlstads senaste verksamhetsområde, Bråtebäcken, börjar så sakteliga ta sin form. Nu väntar man även på att det nya verksamhetsområdet Eriksberg, norr om Bergviks handelsområde, ska bli redo för tilldelning.

– Det ska bli spännande att se om det blir samma procedur vid Eriksberg, att det tar ett tag innan det tar fart, eller om det är så pass många verksamheter som behöver ytor att det tar fart direkt, avslutar hon.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se