
Filterfärger i dina glas- eller solglasögon kan hjälpa till att förstärka kontraster, skydda mot skadligt solljus och även mildra ett överflöd av intryck som gör dig trött. KHaktuellt träffade optiker Maria Adolfson Gustafsson som delar med sig av sina kunskaper.
Filterfärger har egentligen funnits väldigt länge eftersom de alltid varit en del av våra solglasögon, berättar optiker Maria Adolfson Gustafsson, men bredden av färger har ökat de senaste åren.
– Tidigt kom färger som sades vara bra när man spelade golf. Det var olika varianter beroende på vad det var man ville förstärka – till exempel bollens väg eller gräsets lutning, berättar Maria.
Idag finns en uppsjö av färger som är specialanpassade för olika typer av sporter. Filtren kan användas för att förstärka kontraster, vilket kan hjälpa många som har sämre mörkerseende eller vid dåligt väder som snöfall, dis och dimma, men också som skydd från det skadliga UV-ljuset.
– Detta är någonting som slagit väldigt stort framför allt inom till exempel cykling och skidåkning. Fiskare vill gärna ha glas som tar bort reflexerna i vattnet för att kunna se fisken bättre.
Lugna systemet
På senare år har det även kommit filterfärger som har utvecklats för att lugna ner synsystemet, för till exempel den som lider av migrän, hjärntrötthet eller post-covid.
– Det som ofta är jobbigt för någon som lider av till exempel hjärntrötthet är alla intryck. Filterfärger i glasögonen kan hjälpa till att dämpa synintrycken och därmed lugna hjärnan.
Men Maria säger att det är viktigt att komma ihåg att alla människor har olika färgseende och uppfattar färger och filterfärger på olika sätt, därför är det inte självklart att en typ av filterfärg fungerar för alla.
– Även om man kan säga att det stora flertalet tycker att den gula färgen förstärker kontraster eller att filtret som är framtaget för att hjälpa mot migrän fungerar mot just migrän, men inte alla. Därför är det viktigt att prova för att se vad som fungerar bäst just för dig, säger hon.
Prova filter
Att prova filter i den faktiska miljön kan vara extra viktigt, till exempel om man är intresserad av glas som ska underlätta bilkörning i mörker.
– Det är väldigt svårt att simulera mörker och mörkerkörning i ett undersökningsrum. Därför är det viktigt att man får låna prover och testa under den riktiga körningen, säger hon.
Idag finns det även filter som är bra för att stänga ute det blå ljuset som kommer från våra skärmar.
– Det handlar mest om att vår inre mat- och sovklocka inte ska bli förstörd, eftersom ljuset får oss att piggna till om vi ligger och bläddrar på telefonen på kvällen.
Utvecklingen av filterfärger är jättespännande, säger Maria, och hon tror att utvecklingen kommer fortsätta framåt.
– Under åren har man kunnat utveckla nya färgkombinationer och även hittat nya användningsområden. Och jag tror detta bara är början, avslutar hon.

