Solmässan vill verka för mer solenergi

Årets evenemang går av stapeln den 26 april på Nöjesfabriken. /Foto: Privat

För sjunde året i rad anordnas Solmässan, ett evenemang för att sprida kunskap om solenergi. Bakom initiativet står entreprenörerna Maria Fallström från Mafalls och Per Andersson från Sustainacon Sweden, som båda verkar för att fler fastighetsägare ska installera solel.

– Förra året hade vi 700 besökare i Karlstad, lika många som det var i Göteborg, säger Maria.

Solmässan är en mötesplats för privata och offentliga fastighetsägare

där man bland annat kan lära sig mer om installation av solpaneler, hur man får betalt för överskottsel, hur man söker tillstånd och bidrag samt hur mycket det kostar. Det kommer också finnas utställare av elbilar och eventuellt även elcyklar och besökarna får information om hur det fungerar med laddstolpar och batterilager med mera.

Bakom evenemanget, som nu går in på sitt sjunde år, står Maria Fallström från Mafalls och Per Andersson från Sustainacon Sweden.

– Vi är två entreprenörer som tycker det är otroligt viktigt att fler installerar solel, så vi drog i gång detta på egen basis, berättar Maria.

Program

Den 26 april slår Solmässan upp sina portar på Nöjesfabriken i Karlstad. I skrivande stund har 26 utställare anmält sig till mässan, men bokningen är fortfarande öppen.

– Bland utställarna ser vi till exempel Energikontor Värmland som rådgiver om solel och allt runt omkring. Det kommer också finnas installatörer för solel, laddning och lagring, och elnätsföretag, så som Karlstads energi och Karlstads el och stadsnät, säger Maria.

Det norska företaget Over easy, som producerar och levererar vertikala solceller på platta tak, kommer också vara på plats.

– Vi kommer också ha de två fordonssäljarna Wafab och Lecab samt studenterna från Clear river racing. Det kommer bland annat erbjudas provåkningar, vi har fem-sex fordon bokade och två fordonsplatser kvar.

Som vanligt bjuder programmet på seminarier mellan 10 och 30 minuter.

– Vi har ett dagsprogram som pågår hela mässdagen med olika teman som riktar sig till både större och mindre fastighetsägare. Bland annat blir det föredrag från Elsäkerhetsverket, som är en återkommande föreläsare som pratar om regler, elsäkerhet och sådant som är aktuellt inom branschen. Glava energy center, en oberoende internationellt ledande utbildnings- och innovationscenter, berättar om vad forskningen säger. Även branschföreningen Svensk solenergi kommer hålla föredrag, berättar Per.

– Säker solel, en privat firma som ser till att villaägares beställda solelinstallation blir säker, håller också föredrag, inflikar Maria.
Nu hoppas Maria och Per på stor uppslutning.

– Förra året hade vi 700 besökare i Karlstad, lika många som det var i Göteborg – trots att städerna är så pass olika stora. I år hoppas vi också att det blir fulle rulle, avslutar Maria.

Solmässan arrangeras av Maria Fallström från Mafalls och Per Andersson från Sustainacon Sweden. /Foto: Arkiv.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se