
Lördag 1 april är det dags för den stora second hand-rundan i Karlstad. En butik som gett sig in på andrahandsmarknaden är butiken Inne i Haga, som numera säljer restaurerade lampor.
– Det har blivit väldigt trendigt att köpa second hand, säger ägaren Leif Carlsson.
Förberedelserna inför den sjätte omgången av Karlstad kommuns second hand-runda är i full gång. Lördagen den 1 april belyser kommunen ett 30-tal aktörer med antik- och andrahandsvaror i, och omkring, Karlstad lite extra.
– Vi vill lyfta och synliggöra det utbud av second hand-aktörer som finns i vår kommun. Att göra det under en särskild dag gör att det blir en låg tröskel för dem som vill upptäcka nya eller fler aktörer eftersom alla har öppet samtidigt, berättar Johanna Hedqvist, miljösamordnare på Karlstad kommun.
Sedan 2019
Karlstad kommuns miljöförvaltning har anordnat second hand-rundan sedan 2019, till en början som en aktivitet under temaveckorna Globala Karlstad. Efter önskemål från både aktörer och besökare anordnades förra året även en runda på våren, vilket man alltså fortsätter med i år.
– Det ska vara en rolig grej och ett bra tillfälle att upptäcka nya saker och handla second hand. Loppisar, antikaffärer och second hand-butiker är med. Det är även några butiker med som i huvudsak säljer nya saker men som också har begagnade varor som del i sitt sortiment.
En av dessa aktörer är Leif Carlsson. Han har drivit sin belysnings- och mattbutik, Inne i Haga, i 37 år. Han berättar att han mer eller mindre alltid arbetat med att restaurera gamla lampor åt kunder. Men numera lagar och reparerar han även lampor som sedan säljs vidare i butikens nya second hand-hörna.
Kristallkronor
Tyngdpunkten ligger, än så länge, på gamla kristallkronor, och det finns det en förklaring till, menar Leif.
– De gamla, svensktillverkade, har bättre kvalitet än den uppsjö av bättre och sämre kopior som finns, främst från fjärran östern. Idag finns det väldigt lite produktion av fina kristallkronor i Sverige, därför har vi tagit in detta koncept här. Haga är ju ett litet second hand-mekka, så det passar även in i området, säger han.
Mycket av arbetet som Leif gör handlar om att göra de gamla lamporna elsäkra.
– De gamla kristallkronorna är oftast inte dubbelisolerade, så jag får sätta dit två trådar med ett hölje på, vilket är säkrare. Sedan har många gamla kontakter, vilka jag byter ut till kontakter med europeisk standard.
Det är skillnad på att laga gamla och nya lampor, säger han.
– På gamla lampor är det oftast inget som är besvärligt. De nya lamporna, däremot, är inte gjorda för att lagas.
Han ger ett exempel genom att visa en liten skruv intill ett rör.
– I det här röret går elsladden. Lossar man på den skruven så går det att lossa på röret. Men på en ny lampa sitter röret fastgjutet och det finns ingen skruv att lossa.
Smarta Kartan
Samtliga aktörer som är med i kommunens second hand-runda finns även med i kommunens satsning Smarta Kartan Karlstad.
– Smarta Kartan är ett initiativ, ursprungligen från Göteborg, där det ska vara enkelt att hitta och konsumera hållbara alternativ. Från början var det mest ett delningsinitiativ, som kartlade möjligheter att låna, byta, hyra… Men nu har vi även med second hand och reparationer. Så om du söker någonting kan du använda Smarta Kartan för att hitta någon som säljer eller hyr ut det du söker eller lagar det du redan har, berättar Johanna.
Ett annat nytt inslag vid vårens second hand-runda är Återbruksbussen.
– Det är ingenting som kommunen arrangerar, men det är ett företag som kommer att köra till second hand-aktörer i Molkom, Väse och Skattkärr. Det är väldigt roligt eftersom det ger möjlighet för dem som kanske inte kan eller vill ta bilen till aktörer utanför stadskärnan. Vi är väldigt glada att de passar på att köra den turen när vi har vår runda, avslutar Johanna.
