Långfredagstravet stundar – aktiviteter för hela familjen

Långfredagen i år är inget undantag och Långfredagstravet går som vanligt av stapeln på Färjestads travbana.

– Vi kommer bland få se San Moteur i ett av loppen, en hemmahäst som fått den första inbjudan till Elitloppet, berättar Marie Svensson, travbanechef.

I år infaller det populära Långfredagstravet den 7 april på Färjestads travbanaoch planeringen är i full gång.

Som alltid blir det 12 lopp varav flera speciallopp, exempelvis Amatörernas Påskpris.

– Det är ett renodlat amatörtränarlopp på V75, där både tränare och kuskar är amatörer. Vinnaren av loppet kammar hem 100 000 kronor. Vi startade detta lopp för ett par år sedan och var då först i Sverige med att få in ett B-tränarlopp på V75. Första året vi körde var det en Färjestadstränad häst och Färjestadskusk som vann, sådant glädjer lite extra, berättar Marie Svensson, travbanechef.

– Vi kommer även ha ett ponnylopp enligt tradition och det går under namnet Påskbomben. Det är 15 ponnyhästar från hela Sverige, säger Michaela Ambjörnsson, marknadskoordinator.

– Långfredagstravet består även av Copiads silverpokal, Lars Tvåan Nilssons lärlingslopp och Folke Hjalmarssons minneslopp för femåriga ston, berättar Marie.

Dagens höjdpunkt är som vanligt Hertigen av Värmland Prins Karl Philips jubileumspokal för 5-åriga hingstar och valacker med ett förstapris på 250 000 kronor.

Elithäst

Under Långfredagstravet får vi möta stjärnhästen San Moteur, vars tränare är Björn Goop. Uppfödare och ägare är Håkan Arvidsson med flera.

– San Moteur fick den första inbjudan till Elitloppet, så nu håller Färjestadstravet på att planera en resa dit för att heja på. Vi startar på Långfredagstravet, gör något festligt runt det och sedan åker vi vidare till Elitloppet sista helgen i maj. San Moteur är inte bara vår hemmahäst, det finns även en chans att han kan vinna elitloppet, så det känns superspännande, säger Marie.

Sportchef Ken Karlsson skickar som tradition ut påskbrev med inbjudan till de tränare vars hästar Färjestadstravet gärna ser springa storloppen på V75.

– Vi hoppas självklart att så många hemma-hästar som möjligt startar under dagen, säger Marie och fortsätter:

– Ska vi önska även utanför våra hemmaekipage vore det fantastiskt om Fransesco Zet startade denna dag. En Daniel Redén-tränad häst som mer eller mindre vann allt förra året som fyraåring, blev årets häst på hästgalan i Sverige och har sprungit in betydligt större summor än övriga femåringar i landet.

En annan favorit är Lara Boko, med tränare Timo Nurmos.

– Ett sto som gjorde ett fantastiskt år som fyraåring och slog världsrekord på 2140 meter i november 2022.

Familjefest

Något som Färjestadstravet jobbar aktivt för är att locka en bredare målgrupp. Långfredagstravet, som vid sidan av loppen även kan beskrivas som en riktig familjefest, är ett led i detta arbete.

– Vi försöker locka även folk som inte är travintresserade men som kanske kan bli. I år kommer vi till exempel ha ett mycket större barnområde jämfört med vad vi brukar, med fler aktiviteter och nya samarbetspartners och hittills har vi Jumpyard, Kandyz, Brigadmuseet, Nöjesbolaget och Karlstad Fotboll klara. Det blir ponnykörning, fiskdamm, hoppborg och hinderbana och det kommer finnas både marknadsgodis, munkar och churros att köpa på plats, berättar Michaela.

Som vanligt inleds Långfredagstravet med påskparad, där travskolans ponnys och kuskar är utklädda.

– Vi önskar alla varmt välkomna till vårens stora familjedag på Färjestadstravet, avslutar Michaela och Marie.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se