UKM Hammarö förlängs till två dagar

Anna Yxhammar, arrangör för UKM Hammarö, spelar teater. /Foto: Privat

Snart är det åter dags för Ung kultur möts (UKM), festivalen för kulturintresserade ungdomar mellan 13 och 25 år.

– Allt som kan visas upp på en scen eller på en utställning är välkommet, säger Anna Yxhammar, en av arrangörerna för UKM på Hammarö.

Hammarö är den kommun som – efter Arvika – har störst UKM-förening i Värmland. I fjol hade UKM Hammarö en dag till förfogande, men intresset var stort och det var med nöd och näppe som dagen räckte till. För att UKM ska kunna utvecklas snarare än begränsas, blir det i år två hela dagar. Festivalen äger rum den 1 och 2 april i Folkets hus i Skoghall och alla ungdomar mellan 13 och 25 år är välkomna.

– Vi brukar säga att allt som kan visas upp på en scen eller på en utställning är välkommet, säger Anna Yxhammar, som gör sitt andra år som arrangör.

Kulturell bredd

Enligt den preliminära planeringen blir det två olika scenföreställningar, en för varje dag, där de som anmält sig som scendeltagare får uppträda. Det kommer också vara en eller två vernissager för de som vill visa upp sin konst.

– På scenen kan man till exempel sjunga, dansa, jonglera eller spela teater. På vernissagen kan man visa upp sina tavlor, fotografier, keramik, egensydda kläder eller annat. När det är något scenframträdande eller vernissage får även folk utifrån komma och titta, berättar Anna.

Om allt går enligt plan kommer programmet även bjuda på en del roliga workshops.

– Eventuellt blir det en skate-workshop och en annan workshop som handlar om att stå på scen, vad man ska tänka på och hur man kan bli bättre och så vidare. Det kommer mer, vi är just nu i planeringsstadiet.

Till UKM kan man anmäla sig som utställare, scendeltagare eller crew. UKM:s deltagare är alla välkomna att vistas på festivalområdet under hela festivalen.

– UKM handlar inte bara om att uppträda eller att hänga upp sin konst, utan hela gemenskapen är viktig – att hitta nya kontakter och vänner, ha det trevligt och känna att man är en del av något.

Festivalen kan även bjuda på många spontana upptåg.

– Vi kommer ha ett så kallat chill zone för spontana aktiviteter. Här kommer man kunna spela spel, det kommer vara poängjakt och music quiz och eventuellt även en öppen scen där man kan uppträda. Vi har också ett creative corner där vi pysslar och liknande. Här kommer det finnas en UKM-canvas som alla får måla på, avslutar Anna.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se