Det betyder påskens dagar

Palmsöndag, dymmelonsdag och långfredag. Svenska kyrkan förklarar vad dagarna betyder.

Påsken är en av kyrkans största högtider. Då firas att Jesus återuppstod och besegrade döden. Har du koll på påskens dagar, vad de står för och varför påsken infaller på olika datum? KHaktuellt reder ut frågetecknen, med hjälp av Svenska kyrkan.

Påsken infaller på olika datum från ett år till ett annat, men den infaller alltid mellan 22 mars och 25 april. På ett kyrkomöte i Nicaea år 325 bestämdes att påskdagen ska infalla den första söndagen efter den första fullmånen, efter vårdagjämningen.

Stilla veckan

Veckan som föregår påskdagen kallas för Stilla veckan. Det är sista veckan i fastan och den vecka då man betonar och minns Jesu lidande och död på korset.

Palmsöndagen

Palmsöndagen inleder Stilla veckan. Det är en glädjens dag som berättar om när Jesus red in i Jerusalem på en åsna för att fira den judiska påsken tillsammans med sina lärjungar. Han togs emot som en kung av folket. De jublade, viftade med palmblad av glädje och sjöng Hosianna.

Blåmåndagen

Blåmåndagen, eller svart måndag, är ursprungligen måndagen efter Fastlagssöndagen. Felaktigt har måndagen i stilla veckan kommit att kallas för blåmåndag. Namnet kommer från tyskans “Blauer Montag”. I sydtyska kyrkor hade man traditionen under fastetiden att invändigt klä kyrkorna i blått.

Vita tisdagen

Även den här dagen hör ursprungligen hemma i veckan efter Fastlagssöndagen och inte i Stilla veckan. Den här dagen brukar förknippas med att vi äter fastlagsbullar. Dock har den traditionen inte flyttats utan finns kvar där den hör hemma. Att måndag och tisdag har fått fel namn och har hamnat på fel plats har nog att göra med att människor i äldre tid blandade ihop veckorna och dagarnas namn.

Dymmelonsdagen

Dagarna mellan dymmelonsdagen och påskafton kallas för dymmeln. Enligt tradition skulle kyrkklockorna inte låta under dymmeln, därför virade man in klockornas metallkläppar i tyg, skinn eller ersatte dem med trästavar. Denna trästav kallas dymmel – därav dagens namn.

Skärtorsdagen

På kvällen äter Jesus och lärjungarna en sista måltid tillsammans. Under måltiden pekar Jesus ut Judas som den som ska förråda honom. Den sista måltiden är också den första Nattvarden.

Långfredagen

Idag kl. 15 dör Jesus på korset. Han har förts till Pontius Pilatus där han blir dömd till döden genom korsfästelse, för att ha kallat sig judarnas kung. Jesus får själv bära tvärslån till sitt kors ut till Golgata. Att dö genom korsfästelse ansågs vara det mest nesliga av alla avrättningsformer. Det var dessutom en ytterst plågsam död.

Påskafton

Dagen mellan sorg och glädje. I kyrkan hålls inga gudstjänster under dagen, men strax före midnatt påbörjas firandet av det som komma skall under påskdagen – och den dagen ska mötas med glädje. Därför sker en dramatisk övergång från långfredagens sorg till påskdagens glädje under påsknattsmässan.

Påskdagen

I gryningen på påskdagen uppstår Jesus från de döda. Några kvinnor som gått till graven för att sörja blir de första vittnena till den tomma graven. De blir också de första som sprider budskapet om uppståndelsen.

Annandag påsk

Jesus visar sig för alla lärjungar på olika sätt. Deras reaktioner är också olika. Några tvivlar på att det är verklighet, någon vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se