Dags för däckskifte igen

Håkan Gustavsson på Däckmäster i Karlstad. /Foto: Lisa Harkman

Temperaturen stiger och vårsolen börjar så sakteliga titta fram. Det betyder, som vanligt, att det snart är dags för däckskifte. På Däckmäster i Karlstad förbereder man för en väldigt intensiv period.

– Det vi gör på tio veckor under hösten ska vi göra på ungefär nio arbetsdagar på våren, säger Håkan Gustavsson på Däckmäster.

Så länge vinterväglag råder på våra vägar måste bilen ha vinterdäck till och med 31 mars. Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Under förutsättning att vinterväglaget ger med sig är det alltså snart dags att skifta sulor på bilen till sommardäck. Men som vi alla vet kan vädret vara lite opålitligt under den tidiga våren och den som är beroende av sin bil dagligen bör avvakta något med att skifta däck, för att inte överraskas av plötsligt väderomslag. Men den som har möjlighet att anpassa sitt körande kan med fördel byta i god tid, för att inte hamna i den värsta ruschen. Däckskifte innebär nämligen bråda tider för Håkan Gustavsson och övrig personal på Däckmäster i Karlstad, speciellt på våren.

– Perioden för att få på sommardäcken är kortare än perioden att få på vinterdäcken. Det vi gör på tio veckor på hösten ska vi göra på ungefär nio arbetsdagar på våren, säger Håkan.

Förvaring

Allt fler väljer att förvara sina däck på så kallade däckhotell, så även hos Däckmäster.

– Vår däckförvaring ökar för varje säsong. I slutet av januari börjar vi inventera och gå igenom de däck som finns hos oss. Hittar vi några som är dåliga så kontaktar vi kunden och informerar. På så sätt hinner vi hjälpa till att hitta nya däck, om kunden vill det, så de finns tillgängliga när det är dags för skiftet. Det är väldigt uppskattat, säger Håkan.

För den som förvarar sina däck hemmavid är det viktigt att kolla igenom sommardäcken i god tid.

– Många upptäcker att de har dåliga däck först när de väl ska skruva på dem.

När skiftet väl är gjort är det viktigt att förvara vinterdäcken rätt.

– De ska förvaras mörkt och svalt. Är det för varmt så torkar däcken.

Många fastighetsägare tillåter inte att däck förvaras i vind- eller källarutrymmen på grund av brandrisken.

– Det är upp till varje fastighetsägare, men ur brandrisksynpunkt är det många som inte tillåter det. Tar det eld i ett däck så brinner det ordentligt.

Bultar och mönsterdjup

Men för att få till ett bra däckskifte är det några små detaljer till som en måste tänka på – bultarna.

– Se till att alltid ha alla bultar i bilen. Ta inte ur dem och lägg i garaget. Det handlar inte bara om när du skiftar däck – tänk om du skulle få punktering till exempel. Då är det bra att ha bultarna i bilen. Det gäller även om du har låshylsa.

Det varje bilägare bör veta är att godkända sommardäck ska ha ett mönsterdjup på 1,6 millimeter. Behöver du uppdatera till nya däck? Då är det viktigt att du har koll på storleken, säger Håkan.

– Många går ut och läser storleken på däcken som sitter på bilen. Men du har ju i regel större storlek på sommardäcken än på vinterdäcken – så det gäller att kolla på rätt däck.

Är du osäker på om dina sommardäck klarar en säsong till?

– Ta med det däck som är sämst och kom in så hjälper vi dig med en bedömning, avslutar Håkan.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se