Det våras för påskharen

Påsken. En högtid som enbart är mysig och snäll.

Eller, är det inte så? Alla associerar nog olika till våra högtider, men i alla fall är det så påsken klingar för mig.

Påsken ställer inga motkrav och skriker inte av förväntningar. Och den ger framför allt inget dåligt samvete eller skapar stress.

Min sambo har varit ganska frågande kring min passion för påsk. ”Varför bryr du dig ens om påsk?” vill han veta. För honom är påsken en icke-högtid.

Kanske är det just det jag gillar. Påsken är enbart skön, stillsam och glad. Man äter god mat och alldeles för mycket godis, man umgås med familjen och bara myser. Visst, det kräver väl en och annan förberedelse – men jag känner sällan någon press. Det finns inga ”regler” på påsk – åtminstone inga som är så viktiga att de inte går att rucka på.

Du får sällan några uppfordrande frågor från omgivningen om hur just du ska spendera påsk. Och knappast heller några speciellt uppseendeväckande reaktioner oavsett vad du svarar. Det är en fri högtid. Du får slå på stort om du vill – eller glo på tv om du föredrar det. På nyår ska du sitta på en stor glittrig middag, på sportlovet ska du befinna dig i en häftig skidbacke, men på påsken får du bara vara. 

Dessutom är påsken ett ypperligt sätt att fira in våren och allt härligt man förknippar med den. Vi har tagit oss igenom en lång, mörk vinter och nu kommer belöningen – att äntligen få njuta av solens värmande strålar igen. Vi välkomnas ut på andra sidan – där livet har väntat hela tiden.

Dessutom är påsken ett stort enda konfettiregn av pastelliga, glada färger. En högtid som erbjuder till och med de mest trendstrikta personerna att frångå sitt vanliga grå, beige och greige och leva ut lite. Klä ut sig till påskkärringar och strössla med både godis, pynt och färger.

Det jag för egen del ser mest fram emot inför årets påsk är att den klassiska äggjakten i trädgården ska få sig en rejäl uppgradering. Jag tänker nämligen inta rollen som ingen mindre än självaste påskharen. En påskhare-outfit har beställts och ligger hemma och puttrar i sin kartong. Bara tanken på den får mig att skina som ett litet barn. Undrar just vem som kommer ha mest kul, barnen eller mamma…

Glad påsk, kära läsare – och glöm inte att äta många chokladägg!

KHaktuellts redaktör Helena Lundberg

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se