Drycker i april

Påsken är snart här och äntligen får vi konsumera hysteriska mängder med ägg. Jag kan förstå att vi äter inlagda sillar, varmrökta laxar och köttbullar. Det gör vi ju på alla högtider. Vi ska ju minnas Jesu lidande på korset och i den vevan så kan man ju koppla det oskyldiga lammet och lammsteken. Men varför äter vi så mycket ägg? Allt går ju i äggets tecken. Vi pyntar ris med fjädrar och äter det otroligt sockerstinna påskgodiset, som är format som ägg. Varför då? Det är ju inte många som äter påskakyckling som specialitet. Nej, ägg ska det vara och jag får nog finna mig i att ingen vet varför. Vad jag däremot vet är att vi även dricker otroliga mängder av alkohol under påskhelgen. Oftast öppnas första ölen vid lunch på skärtorsdagen och sen är det dags för snaps, sen är det dags för ett glas vin och så där håller vi på ända till annandag påsk. Vet vi varför och vad vi firar egentligen?

Många tycker när påsken kommer, så är våren här. Då är det dags för ett glas välkylt rosévin. Själv tycker jag att rött vin och påskhelgen hör ihop. Jesublod och det där ni vet. Inget rödvin passar bra till ägg! Just nu är det lättare viner i mina rödvinsglas. Tycker om att känna lättheten i dryckerna och även få låta lite syrliga motsträviga tanniner rulla i gommen. Jag har också märkt att jag tröttnat på alkoholstinna ale och hellre dricker välkylda lätta lageröl. Vi har ju alla våra favoritdrycker, så njut av dem och glöm inte att njuta av påskledigheten! Glad påsk på er och glöm inte de påskiga äggen!

Öl

Nr 1131 Radeberger Pilsner 4,8% (Dresden, Tyskland) 15.90 kr, 50 cl. Maltig lättdrucken törstsläckare med smak av knäckebröd, honung, citrus och örter. Påskstarter!

Nr 2470 Paulaner Münchener Helles 4,9% (München, Tyskland) 18.50 kr, 50 cl. Maltig törstsläckare med klassisk smak av cornflakes, smörkola, citrus och örter. Mums!

Nr 1120 Finn Unfiltered Helles 5% (Landskrona)24.90 kr burk 44 cl. Maltig Hellesfavorit med smak av citrusskal, ljust bröd, honung och örter. Törstsläckare till påskasillen!

Rött vin

Nr 59891 La Vecchia Via 2004 (Piemonte, Italin) 99 kr. Medelfyllig Barbera med smak av vilda hallon, nypon och rostade fat. Fyndvin!

Nr 2013 Ricossa Vista Barbera Organic 2029 (Piemonte, Italien) 119 kr EKO. Ungt lättdrucket vin med fina toner av körsbär, hallon, och fat. Bra till påsklunchen!

Nr 75193 Poggio Le Volpi 2018 (Latium, Italien) 119 kr. Snyggt vin med fruktig smak av körsbär, plommon och lagerblad. Bra present i påsk!

Nr 55127 Kein Name Spätburgunder Pinot Noir 2020 (Rheinhessen, Tyskland) 131 kr. Lätt, men ändå smakrikt lite kryddigt vin med toner av hallon, körsbär, vanilj och örter!

Nr 55804 Tissot & Potel La Sixième Côte Pinot Noir 2021 (Jura, Frankrike) 119 kr. Ungt trevligt medelfylligt vin från Jura med smak av hallon och lingon. Friskt i påsk!

Nr 95779 Dom de Mourchon Tradition 2020 (Rhône, Frankrike) 157 kr EKO. Mörkt fruktigt kryddigt vin med smak av björnbär, lagerblad, mynta, rosmarin och svartpeppar. Mustigt gott till påskalammet!

Kjell Björnstad, vinkännare

Svensk mediakonsult

 webb@svenskmediakonsult.se