Hoppets högtid

Påsken är nog min favorithögtid och det är ju inte för intet vi kallar den för hoppets högtid. Nu lämnar vi det mörka och grå bakom oss och välkomnar ljuset, värmen och ljud vi nog inte hört på länge; snö som droppar från taken och kvitter från våra hemresande fåglar.

Men medan påsken är en efterlängtad högtid och ledighet för många förknippar andra densamma med utanförskap och ensamhet. Det är just runt högtider som det blir extra påtagligt att vi inte har någon nära. Det finns många människor som inte har någon familj eller nära vän att stråla samman med – just det som de sociala normerna påminner oss om. För den som inte själv valt att tillbringa ledigheten ensam men ändå tvingas göra det blir påsken en väldigt kämpig tid. Det blir en smärtsam påminnelse om en ensamhet jag tvingas leva i.

Ofrivillig ensamhet tär både på vår psykiska och fysiska hälsa och forskning visar att den är lika skadlig som rökning. De som lever med kronisk ensamhet löper dubbelt så hög risk att dö en för tidig död och det är så oerhört allvarligt. Forskning visar också att gemenskap kan lindra smärta. Det är just vid den här meningen jag vill stanna kvar – Gemenskap lindrar smärta. Fundera lite kring innebörden av den och vilka möjligheter den skapar. Om vi vågar bjuda lite mer på oss själva och av våra liv, finns så mycket att vinna. Du och jag kan, genom att öppna våra hem och hjärtan, kanske minska någons smärta. Det vill jag försöka. Vill du? Vem kan du bjuda hem till ditt middagsbord som inte brukar sitta där? Visst, att bjuda hem någon vi inte känner så väl kan kännas motigt. Kanske tänker du – ”Hen kanske inte alls vill komma hem till oss.” Tja, så kan det kanske vara i vissa fall men chansen är betydligt större att frågan tas emot med värme.

Tänk om var och en av oss frågar någon vi tror är ensam om vi kan ses. Vilka möjligheter det skulle skapa och vad gott det skulle göra! Bjud på en kopp kaffe eller be om att få komma och hälsa på en liten stund i påsk. Eller gå ut på en promenad och upplev våren tillsammans. Vem kan du visa påskens budskap om hopp som annars inte kommer höra det? Vi kan välja att vara ett ljus för någon i en annars så mörk tid.

Jessica Westman Trischler, forskare i psykologi, Kau

Svensk mediakonsult

 webb@svenskmediakonsult.se