“VI har tagit jättekliv de senaste två åren”

FBK Fotbolls Stefan Hermansson, verksamhetschef och Erik Vennberg, sportchef. /Foto: Lisa Harkman

FBK Fotboll har medvind. Föreningen är inne i en tillväxtfas, med fler medlemmar än någonsin och flera nya cuper som lockar både nationellt och internationellt motstånd. Samtidigt har klubbens A-lag arbetat fram en ny, tuffare, träningskultur vilket resulterat i att man återigen tagit klivet upp till division 2. 

FBK Fotboll har alltid varit en förening med stor ungdomsverksamhet. Nu kan man stoltsera med fler medlemmar än någonsin, en klassfotboll i fortsatt utveckling och en stor ökad omsättning. Stefan Hermansson, verksamhetschef, säger att det fördelaktiga läget är en avspegling från alla led.

– Vi har en styrelse som är öppen för nya idéer och möjligheter, vilket speglar sig ner till kansliet som får uttrycka sina behov och önskemål. Det har i sin tur gjort att vi kunnat ta hjälp av rätt personer på rätt plats, till exempel i två nya sportchefer. Vi har även flera arbetsgrupper och ideella krafter som är drivande. 

Sedan en tid tillbaka är FBK Fotboll inte längre enbart en pojkförening – två flicklag är redan igång och snart startar ett tredje. 

– Vi ska även starta parafotboll, för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Vi har också startat fyra nya cuper i olika former, som lockar både nationellt och internationellt motstånd. 

Ett annat välkänt inslag som FBK Fotboll arrangerar är klassfotbollen.

– Det är fortfarande en växande verksamhet som sätter väldigt många människor i rörelse. Det gäller inte bara de som spelar matcherna utan det får även ut människor i samhället. Klassfotbollen är vi väldigt stolta över.  

Division 2

Kryddan på allt detta, säger Stefan, är att klubbens A-lag förra säsongen vann sin division 3-serie och nu tar klivet upp till division 2. FBK Fotbolls A-lag har, under de senaste 7-8 åren, pendlat mellan division 2 och division 3. Efter att ha halkat ner till trean igen bestämde man sig, inför säsongen 2021, för att göra en förändring, berättar Erik Vennberg, A-lagets sportchef. 

– Vi sa att vi skulle börja tänka annorlunda och att vi behövde sätta en ny träningskultur för laget. Skulle vi försöka nå division 2 igen så ville vi vara ordentligt förberedda på det. 

Laget började träna betydligt mer än de gjort tidigare och värvade fler yngre spelare. Den nya träningskulturen satte sig och inför förra årets säsong såg det lovande ut. 

– Vi kände att vi hade en jättebra trupp och vi gick in med målsättningen att vinna serien. 

Division 3-serien fick en knackig start men FBK Fotboll kunde sedan vända och vann till slut med hyfsat god marginal. 

– Det kändes jätteskönt. Efter att vi gått upp till division 2 märkte vi ganska snabbt att det finns mycket intresse från spelare. Nu är jag väldigt nöjd över truppen som vi fått ihop inför säsongen. Det ser väldigt spännande ut. 

Många av lagets spelare har spelat inom Karlstadfotbollen tidigare.

– Vi har en väldigt lokal förankring i laget fortfarande. Det finns så pass många duktiga spelare lokalt att vi inte behövt leta vitt och brett.

Ni har pendlat mellan divisionerna – vad är det som är annorlunda denna gång ni går upp till tvåan?

– Vi har tagit jättekliv de senaste två åren och vi är mycket mer förberedda på den här nivån nu. Vi har dessutom, på relativt kort tid, skapat en ny kultur där vi kan erbjuda bra möjligheter, förutsättningar och träningar, så vi kan locka till oss andra typer av spelare än vi kunnat göra tidigare. Det är det som gör att vi tror att vi verkligen kan etablera oss på en hög nivå och, förhoppningsvis, ta ytterligare kliv. 

 I april är det säsongstart i division 2. FBK Fotboll spelar i Västra Götaland-serien, med 14 lag och totalt 26 omgångar.

– Det är samma serie som vi spelat i division 2 tidigare. Bara för att vi är nykomlingar tycker jag inte att vi ska ha som målsättning att bara hänga kvar – jag tror absolut att vi har vad som krävs för att vara ett topplag redan i denna säsong, avslutar Erik.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se