Elsa, 12, har designat årets majblomma

Elsa Schymberg, 12 år från Karlstad, har designat årets majblomma. /Foto: Helena Lundberg

Den 18 april påbörjas försäljningen av majblomman, initiativet som syftar till att ge ekonomiskt stöd så att barn ska ha möjlighet att utöva sitt fritidsintresse. Bakom designen till årets majblomma står 12-åriga Elsa Schymberg från Karlstad.

– Jag tog inspiration från kriget i Ukraina och kallar den Fred på jorden, berättar hon.

Du ser dem som klistermärken på bilar eller som stora och små broscher på jackor. Vi talar såklart om den populära majblomman som säljs flitigt varje vår.

Varje år görs en uttagning för att hitta den självklara blomman och bakom årets vinnande bidrag står ingen mindre än Elsa Schymberg, 12 år från Karlstad.

– Över 3000 hade varit med och gjort förslag i år. Vad vi har förstått är Elsa den första från Värmland som blivit utvald, säger mamma Lisa Andersson.

Kändis

Det var tidigt förra våren som Elsa, och hennes klasskamrater i årskurs sex på Färjestadsskolan, fick skicka in varsitt förslag på design till Majblomman. De fick designa fritt, digitalt via Majblommans hemsida. Roligt, tyckte Elsa, och tänkte inte mer på det.

Men en dag på tidiga sommaren ringde Majblomman upp och meddelade att Elsa var en av de tio finalisterna. De gjorde en liten intervju med henne för att höra hennes tankar bakom designen.

– Precis när jag gjorde majblomman var då kriget i Ukraina startade, så jag tog inspiration från det. Det blåa är hav, det gröna är skog och det brandgula ska representera var det är krig och katastrofer. Jag kallade den Fred på jorden, berättar Elsa.

Sedan gick månaderna och Elsa ägnade inte en tanke åt uttagningen. Men så en dag fick de glädjebeskedet: Elsas majblomma hade vunnit. Jätteroligt, tycker Elsa – och något hon aldrig hade kunnat föreställa sig.

Med vinsten kom emellertid löftet om att inte berätta för någon. Nyheten skulle nämligen offentliggöras på Nyhetsmorgon torsdagen den 19 januari – och innan dess var det hemligt.

Sagt och gjort. Elsa och mamma Lisa tog tåget till Stockholm för att vara med i tv. Något som Elsa beskriver som väldigt pirrigt, men också roligt.

De hade bara tipsat sina nära och kära om att sätta på Nyhetsmorgon.

– Många trodde att vi skulle skrapa triss, det var många bud, säger mamma Lisa med ett skratt.

Många av Elsas skolkompisar beskådade offentliggörandet på tv och telefonen började genast gå varm. Elsa beskriver att kompisarna blivit både förvånade och glada och att alla i skolan varit mycket stolta.

Efter sändningen gjorde även Lilla aktuellt ett inslag. De gjorde också ett inlägg på Tiktok på Barnkanalen, där även lillasyster Alma var med på ett hörn. För Elsa och Alma var detta klart höjdpunkten.

Efter att även lokaltidningarna intervjuat Elsa, kan man lugnt säga att hon fått testa på kändislivet för ett tag. Och att hon blivit van att stå framför kameran, det märks tydligt.

Konståkning

Genom att sälja majblommor bidrar man med pengar till både sin egen föreningskassa och till barn som behöver ekonomiskt stöd för att kunna utöva sitt fritidsintresse. Elsa tränar konståkning flera dagar i veckan och förstår hur mycket en sport kan betyda. Förra året var det just en tjej som genom stöd från Majblomman kunde köpa ett par skridskor och betala avgiften till sin konståkning.

Försäljningen av majblommor startar 18 april och Elsa ska själv vara med och sälja. Inte nog med det – hon ska ta säljrekord, säger hon. Och det kan behövas, då de tuffa tider vi lever i just nu gjort att Majblomman fått in mer ansökningar än någonsin från familjer som inte får ekonomin att gå ihop.

– Den första blomman säljs till drottningen och när hon har satt på sig den – då får alla andra börja köpa, berättar Elsa.

Elsas majblomma är inspirerad av kriget i Ukraina och heter Fred på jorden.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se