Håkan Florin – finalist i Årets eldsjäl

Håkan Florin tillsammans med sina följeslagare på resorna – Aaron och Elvis. /Foto: Helena Lundberg

När Håkan Florin från Karlstad drabbades av prostatacancer blev det startskottet för ett passionerat ideellt arbete. Han åker landet runt för att berätta om sin egen resa och informera om vikten av att gå och testa sig. Nu har han gått till final i Årets eldsjälsgala, som avgörs den 15 maj.

”Genom att åka land och rike runt i Mustaschkampens namn sprider Håkan Florin kunskap om den vanligaste cancerformen hos män. En resa för livet som kan vara helt avgörande för den som tar till sig informationen, förmedlat från en eldsjäl som talar av egen erfarenhet.” Så lyder motiveringen från Prostatacancerförbundet till galan Årets eldsjäl, där Håkan Florin är en av tre finalister inom kategorin hälsa.

År 2020 belönades Håkan även med Prostatacancerförbundets hedersutmärkelse.

– Jag gör inget annat, jag lägger all vaken tid på detta. Det har blivit en livsstil för mig, säger han.

Vad är då historien bakom Håkans passionerade driv mot prostatacancer?

Tände till

Vid 59 års ålder gick Håkan för ett rutinmässigt besök till vårdcentralen för att förnya receptet på sin blodtrycksmedicin. Läkaren ville ta några prover och tog, på Håkans initiativ, även ett PSA-prov, det vill säga ett enkelt blodprov för upptäcka avvikelser som i en förlängning kan innebära prostatacancer. På detta följde det dystra beskedet.

– Jag minns fortfarande hur det kändes att få cancerbeskedet, det glömmer jag aldrig.

Innan Håkan fyllt 60 år var han opererad och tacksam för att cancern upptäcktes i tid.

– Hade cancern fått spridas i säg två år till, hade det säkert inte slutat bra. Och här sitter jag nu, 11 år senare, och är i princip frisk. Jag hade inte suttit här nu om det inte hade blivit upptäckt.

Ändå skaver känslan över alla de fall där cancern inte upptäcks i tid.

– Jag tände till på att det var ren slump att cancern upptäcktes. Det är ingen inom vårdapparaten som talar om att det är bra att testa sig. Snarare kan det finnas ett motstånd när man vill kontrollera sig. Själv hade jag tur och träffade rätt läkare. Hade det varit en annan läkare hade det kanske inte blivit något prov.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män och drabbar 10 000 varje år. Av dessa avlider cirka 2200, trots att hälften av dem hade kunnat överleva – om sjukdomen bara hade upptäckts i tid.

– Det finns inget botemedel, men däremot bromsande hormonella behandlingar. Jag har förlängt mitt liv ett stort antal år och jag har inga biverkningar. Det här är jättestort för mig, men att just jag fick leva – det tyckte jag inte kändes rättvist. Jag hade en fruktansvärd tur.

Cykeln har Håkan med sig när han är ute och sprider sitt budskap.

Ihärdig

Sedan dess har Håkan vigt sitt liv åt att informera om prostatacancer och jobbat för en allmän kontroll för män. Han gick snabbt med i Prostatacancerförbundets förening i Värmland och bad om att få en insamlingsbössa för att se vad han kunde göra.

– Den 12 maj 2012 ställde jag mig i Mitt i City och tänkte att får jag ihop 1000 kronor så är det bra – och det fick jag in på tre dagar. Det var så efterlängtat att det kom någon och gav sjukdomen ett ansikte, berättar han.

Håkan tågpendlade till Charlottenberg måndag-torsdag och fredag-söndag gick han runt med bössan och samlade in pengar. Första året fick han in 30 000 kronor. Han gick in i styrelsen och blev ordförande – och har varit det sedan dess. Under tiden har föreningen i Värmland växt från cirka 100 till 800 medlemmar.

Idag är Håkan pensionerad sedan några år tillbaka och kan viga hela sitt liv åt sitt ideella arbete. De senaste åren har han spenderat maj-september med att resa Sverige runt och sprida sitt livsviktiga budskap. I fjol var han på hela 49 orter.

– Jag åker till de olika föreningarna, informerar och inspirerar. I Sverige finns 27 olika föreningar, men alla är inte lika kraftfulla.

Med föreningarnas hjälp får han en allmän plats att stå, så som en stor livsmedelsbutik, där han pratar med folk och peppar män att boka ett PSA-prov.

– Man skapar en relation till alla, hela Prostata-Sverige vet vem jag är. Jag håller också föredrag och får många fina samtal. Jag vet att jag har räddat liv. Män, som jag har övertygat att gå och testa sig, kommer tillbaka och är tacksamma. Vi män ska ju vara så stora och starka och det är inte alla som går till doktorn i första taget.

I år är inget undantag och startskottet för resan går den 18 maj.

– Vi är ett gäng som tycker om att åka runt och totalt har vi samlat ihop tre och en halv miljon till vår fond. Vi samlar också in pengar till Prostatacancerförbundets kampanj Mustaschkampen som har varit jättelyckad och dragit in 60-70 miljoner sedan den startade, avslutar Håkan.

Vill du rösta på Håkan till Årets eldsjäl?

Scanna QR-koden nedan.

Eller rösta via hemsidan: https://www.folkspel.se/aretseldsjal/finalister-halsa/finalist-2/

Röstningen stänger den 30 april kl. 15.00.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se