Utmärkelse och nya ägare till Lillerud

Lilleruds naturbruksgymnasiums nya ägare, Anders Westlund, Linda Haraldsson, Anders Rudolfsson och Kristian Fjellström. /Foto: Lillerud

Lilleruds naturbruksgymnasium är årets bästa UF-skola. Skolan har dessutom fått nya ägare, som alla redan arbetar på skolan. 

– Att få driva och förvalta skolan vidare är väldigt spännande, säger Anders Westlund, biologilärare och tidigare rektor på skolan, och nu en av skolans nya ägare.

På det som idag är Lilleruds naturbruksgymnasium, i Vålberg utanför Karlstad, har lantbruksutbildning bedrivits sedan 1892. Sedan 2003 är det en friskola och drivs som ett aktiebolag. Anders Westlund är biologilärare och var skolans rektor 2015-2021. Numera är han även en av skolans fyra nya ägare.

– När de tidigare ägarna kände att det var dags att dra sig tillbaka så gick frågan till oss. Nu är vi fyra stycken som har tagit över, som alla jobbar på skolan. Jag har jobbat på skolan i över 20 år, men har aldrig tänkt tanken att bli delägare. Men när väl frågan kom tyckte jag att det lät väldigt spännande och inspirerande.

Lillerud är ett treårigt naturbruksgymnasium med inriktning lantbruk, djurvård och hästhållning. Den som vill kan även välja en naturvetenskaplig fördjupning på samtliga inriktningar.

– Jag har, genom alla år, tyckt väldigt bra om Lillerud som arbetsplats och skola. Jag tycker att vi ger eleverna en bra utbildning. Att som ägare få driva och förvalta detta vidare är väldigt spännande, säger Anders. 

UF-skola

Nyligen utsågs Lillerud till Årets UF-skola i Värmland, vilket Anders är väldigt stolt över.

– Det är jättekul! Jag tror att det är åttonde gången. Men förra året blev vi faktiskt inte det, så i år tog vi tillbaka titeln igen. 2019 blev vi även utsedda till Årets UF-skola i Sverige. Entreprenörskap och företagande är någonting som vi tycker är väldigt viktigt – och uppenbarligen gör vi det bra också, säger han.

Som nya ägare – hur ser planerna ut för skolans utveckling?

– I det korta perspektivet kör vi bara på, för vi tycker att det är en väl fungerande skola på alla sätt. Här handlar det mest om energi- och miljöåtgärder. På lite längre sikt är det klart att vi måste hänga med och utveckla våra utbildningar så de är relevanta och moderna. En annan sak som vi kommer att kika på är om vi kan starta någon ny utbildning framöver. Idag har vi bara en treårig gymnasieutbildning, men man skulle kunna tänka sig en vuxenutbildning eller någon ytterligare inriktning på naturbruksgymnasiet. Men det finns inga konkreta förslag än, avslutar Anders. 

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se