“Fotvård är viktigt även om man inte upplever problem”

Enligt Susanne Karlsson, auktoriserad fotterapeut, bör alla smörja in sina fötter varje dag för att undvika torrhet och sprickor. /Foto: Helena Lundberg

Sedan 16 år tillbaka driver Susanne Karlsson Fotsalongen i Kil. Det bästa med jobbet är, enligt henne själv, att få pyssla om folk. Följ med KHaktuellt på en medicinsk fotvårdsbehandling och ta del av värdefulla tips.

På Storgatan i Kil driver Susanne Karlsson, auktoriserad fotterapeut, Fotsalongen i Kil. Att jobba med kroppen är ett självklart val för Susanne, som alltid varit intresserad av och studerat mycket inom området. Hon började först som massör, men då det är slitsamt att massera på heltid valde hon att övergå till fotvård. För 16 år sedan startade hon sin fotvårdsverksamhet som hon driver fortfarande.

– Jag älskar mitt jobb och att pyssla om folk. Jag har många kunder och är så tacksam för alla som kommer hit, säger hon.

Fotsalongen driver hon själv, men refererar ofta till sina kollegor – övriga fotterapeuter i yrkesorganisationen Sveriges fotterapeuter. Här finns en stark gemenskap och återkommande aktiviteter i form av utbildningar, mässor, resor till leverantörer och liknande. Detta tillför mycket och är ett glädjande inslag i den egna verksamheten, enligt Susanne.

Behandling

Det är många som gör regelbundna besök hos Susanne för att hålla fötterna i schack, men det är lika många som kommer först när de upplever problem. Det är alltid lättare att förebygga än att laga, varför rådet är att gå innan man får problem.

– Även om man inte upplever några problem bör man gå på medicinsk fotvård en till två gånger om året.

De vanligaste problemen är, enligt Susanne, fotsvamp och nagelsvamp, vårtor och förhårdnader av olika slag – även liktornar som är en slags inåtväxande förhårdnad. Folk har i regel också ganska torra fötter, vilket kan orsaka sprickor.

– De flesta behöver smörja in fötterna en, ibland två, gånger om dagen. Många sitter i soffan en stund varje kväll, det är ett enkelt tillfälle att smörja in fötterna och hinna låta dem torka innan man börjar gå igen.

Annat som är viktigt att tänka på är att tvätta och torka fötterna ordentligt.

Behandlingen inleds med ett varmt fotbad innan Susanne gör en allmän kontroll och filar både naglar och hälar och andra hårdare partier. Jag får också olja för torra nagelband och som avslutning en insmörjning och lätt fotmassage. Fötterna känns babylena och jag tänker att jag ska bli bättre på att smörja in dem fortsättningsvis.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se