Det är tuffa tider för många och allt fler säljer sitt guld och silver. Lena Kulesh, som i 12 år drivit Karlstads guld- och mynthandel, vittnar om en stor kundtillströmning senaste året – och om det uppdämda behovet hos många att få prata.
– Jag får höra mycket och det kan vara jobbigt, men jag tycker om att träffa folk och tar mig gärna tid, säger hon.
I 12 år har Lena Kulesh drivit sin guldhandel på samma plats i Haga i Karlstad. Att hon kom in i branschen har hon på många sätt sin son att tacka för.
– Det är en lång historia. Min son är intresserad av historia och tyckte det var roligt att samla på mynt när vi var utomlands. Vi började även åka på samlarmässor och köpa svenska mynt och böcker, berättar hon.
Sonen blev senare, för en tid, ordförande för numismatiska föreningen i Karlstad och hon själv startade företag som guldhandlare.
– Det är en ganska mansdominerad bransch, men jag fick bra bemötande och lärde mig mycket.
Tuffa tider
Med åren har Lena fått många trogna kunder och de flesta stannar på en pratstund. Inte minst har kundtillströmningen ökat under senaste tiden.
– Jag har märkt en stor ökning, kanske 100-150 procent, senaste året. Jag var utomlands i januari och det var helt fel av mig. Telefonen ringde hela tiden. När jag kom hem åkte jag från Arlanda direkt till kontoret med resväskor och allt.
Enligt Lena samlar folk mycket av värde hemma, men att det är först vid kriser och inflation som det kommer fram.
– Pengarna räcker inte till och folk börjar sälja tillgångar som de haft som säkerhet. Mycket är också arvegods som de inte hade sålt annars.
Hon berättar att många av hennes kunder mår dåligt över sin ekonomi och har behov av att få prata.
– Jag pratar med alla och frågar varför de säljer. Jag får höra mycket, många sorgliga livshistorier, och det kan vara jobbigt – men jag tycker om att träffa folk och tar mig gärna tid.
Guld- och silverhandel kan vara en lurig bransch där värdet på försäljningen kan skilja mycket beroende på vem du går till. För många är det en trygghet med någon de litar på.
– Det kan vara stor skillnad per gram, vilket blir en enorm skillnad när man säljer mycket.
Mycket mynt
Till Lena kommer folk med sitt guld och silver, framför allt i form av smycken så som guldklockor, förlovnings- och vigselringar samt arvegods i gammalt guld. Hon får också in mycket mynt.
– Det finns massor av mynt i Sverige, då det har funnits silvermynt fram till 1968. Jag blir förvånad över att mynten aldrig tar slut. Folk kommer hit varje dag med mynt, det är helt otroligt.
Enligt Lena är det även många som säljer av guldtackor.
– Det finns de som investerar i guldtackor och det är smart, då guld ökat mycket i värde historiskt sett. Framför allt på senare tid.
Lena gör även hembesök hos de som har mycket att sälja och hos äldre som har svårt att ta sig till henne.