Återigen dags för hjärtlig konstrunda

Från vänster; Lotta Huhta, Anders Fredholm och Nenne Schött. Samtliga medverkar på årets upplaga av Värmlands hjärta. Foto: Lisa Harkman

Tolv utställare med ett brett utbud av konst med hög kvalitet. Så kan konstrundan Värmlands hjärta beskrivas, som i år arrangeras 6-7 maj, runt sjön Rinnen.

Vi pratade om att göra någonting gemensamt i trakten, eftersom vi är ganska många konstnärer som bor runt här, svarar Nenne Schött, på frågan hur konstrundan en gång startade.

– Men vem som kläckte just idén om en konstrunda, det minns inte jag, tillägger Lotta Huhta.

– Och sen var det någon som såg på en karta att rutten man skulle åka runt bildade ett hjärta, och så blev namnet till, inflikar Anders Fredholm.

Det har gått närmare 20 år sedan konstrundan Värmlands hjärta gjorde sin debut och det har blivit en kär tradition för många besökare. Nenne, Lotta och Anders är alla utställare med sina respektive konstformer, och ingår i konstrundans kärngrupp. Precis som förra året har man valt att samla flera utställare på samma ställen, för att undvika för många stopp för besökarna.    

– Vi ville att det skulle finnas möjlighet för besökarna att åka runt hela hjärtat, och besöka alla konstnärer, under en och samma dag, berättar Nenne.

Gästutställare

Varje år tar man in gästutställare för att bredda rundan med nya inslag. I årets runda har man bjudit in sex gästutställare.

– Det är ju roligt för besökarna som åker runt att få se nya grejer. I år har vi till exempel en gästutställare som gör okarinor, vilket är lite ovanligt, berättar Lotta.

Konstrundan, som går runt sjön Rinnen, är ungefär tre mil lång och brukar locka runt 500 besökare över två dagar.

– Vi brukar nästan alltid ha fint väder och några gånger har det till och med kommit besökare på cykel, berättar Anders.

Precis som tidigare år kommer besökarna erbjudas mat och kaffe på Orrnäset, där även en av årets gästutställare finns.

Öppen gård

Ett annat inslag, som egentligen inte ingår i själva Värmlands hjärta, är det öppna huset, eller öppna ladugården rättare sagt, intill Anders Fredholms keramikverkstad, där Högboda Mjölk visar upp sin nystartade mjölkproduktion, kor och kalvar.

– Vad roligt, då kanske du får in besökare som aldrig skulle gått på konstrunda annars, säger Nenne.

Lotta, Nenne och Anders hoppas på massor av sol, glada besökare och trevliga möten den 6-7 maj.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se