Det där med skärmtid

Får du också lite dåligt samvete när du ser ditt barn hänga över paddan eller mobilen? Antagligen i timtal, om barnet själv får bestämma. Det tycks vara med skärm som med godis  – det är svårt att begränsa sig. Men är skärmtid så farlig som en del påstår eller är det ett utmärkt sätt för barn att fördriva tid eller till och med utvecklas? Hur mycket skärmtid är egentligen för mycket och finns det något sådant som en hälsosam balans?

Ja, skall vi lyssna på WHO så säger de att barn under två år inte skall ha någon skärmtid alls och barn upp till fem års ålder bör inte hänga framför mobilen eller paddan mer än en timme per dag. Och den rekommenderade tiden ökar inte markant senare i livet heller. Ganska dåligt tycks det vara alltså.

Att små barn inte bör ha någon skärmtid är forskare ganska överens om. Det försenar bland annat språkutveckling och tar tid ifrån den så viktiga interaktionen med andra människor. Men hur är det för lite större barn? Ny forskning visar faktiskt att ungdomar som spelar mycket datorspel visar färre depressiva symtom än de som spelar lite. Till skillnad från vad vi vuxna ofta tror, är barn och unga väldigt sociala när de spelar. De pratar, interagerar och känner samhörighet i sitt spelande. Detta tycks bidra till att de mår lite bättre. Datorspel har också visat sig förbättra barns problemlösningsförmåga och kritiska tänkande.

Tjejer tycks däremot inte spela lika mycket datorspel som killar, utan använder istället sociala medier och här blir effekten den motsatta – att vara tjej och använda mycket sociala medier förknippas med sämre mental hälsa. Hemligheten till om skärmtid bidrar till sämre eller bättre hälsa tycks alltså ligga i vad vi gör när vi sitter framför skärmen och inte nödvändigtvis hur länge.

Om jag kan skicka med några tips baserat både på forskning och vanligt bondvett så blir det nog dessa: Små barn skall använda skärm så lite som möjligt. Kanske lättare sagt än gjort. Men sitter ditt barn framför skärmen – försök att vara delaktig åtminstone en stund. Var med och peka, förklara och interagera.

Föräldrar till lite äldre barn kan hjälpa till att skapa balans mellan skärmtid och andra aktiviteter. Diskutera vilka känslor som gör att de vill spela och vad de går miste om ifall det blir mycket skärmtid. Var uppmärksam på om barnet har en tendens till att fastna vid skärmen, om skärmtiden är glädjefylld och berikar barnets liv eller om det får negativa konsekvenser. Och inte minst, när skärmtiden är slut gå ut och upplev dagsljus och fågelkvitter. För det kan jag bestämt säga ökar välmående ännu mer (och gäller barn oavsett storlek).

Jessica Westman Trischler, psykologiforskare, Kau

Svensk mediakonsult

 webb@svenskmediakonsult.se