Fröutlåning för att skapa odlarglädje

Kerstin Karlsson och Ingrid Larsson från Karlstads trädgårdssällskap tillsammans med bibliotekarien Jessica Hermansson. /Foto: Helena Lundberg

Är du trädgårdsfantast, eller kanske bara nyfiken och gärna experimenterar? Karlstads trädgårdssällskap, KTS, arrangerar varje vår så kallad fröutlåning där den som vill får hämta fröer till både blommor och grönsaker.

– Vi vill inspirera folk till att våga prova på, säger Ingrid Larsson, KTS.

Idén till fröutlåning fick Ingrid Larsson från Karlstads trädgårdssällskap, KTS, när hon för tio år sedan läste en artikel i trädgårdsmagasinet Allt om trädgård, om en man i Leksand som lånade ut fröer. Ingrid skred till verket och startade upp fröutlåning på biblioteket hemma i Vålberg. Sedan dess har konceptet utökats och KTS arrangerar nu även fröutlåning på alla nio bibliotek i Karlstad, två i Forshaga, ett i Hammarö och ett i Grums. Utökningen har skett naturligt i takt med ökat intresse.

– Första åren vi hade detta var det lång kö och folk ringde och efterfrågade det, berättar Ingrid.

Självbetjäning

Varje vår finns såväl blomfröer som grönsaksfröer i olika lådor att hämta för den som känner sig manad. Fröerna är anpassade till den lilla trädgården, altanen – eller köksfönstret om man så vill. Fröerna är smidigt färdigförpackade i små påsar och det är max fem påsar per person som gäller. På bordet lägger biblioteket ofta ut informationsböcker om odling för att underlätta för frölånarna och KTS tipsar om sin verksamhet.

– Vi kör ut fröerna redan i början på februari. Detta då till exempel tomater, paprika och framför allt chili behöver förkultiveras tidigt – det behöver alltså gå lite längre tid från att de odlas till att de bär frukt. Detsamma gäller vissa blommor som penséer, verbena och pelargonia, berättar Ingrid.

I augusti hänger de istället upp en påse där folk kan lämna in fröer.

– Men det är inte livsviktigt att de ger tillbaka av den sort de tagit – alla fröer går bra. Det är roligt att det blir en mängd olika sorter och mycket att välja på. Extra glada blir vi för fröer som bina gillar, säger Kerstin Karlsson, KTS.

Fröutlåningen sköter sig själv – ett system som bygger på det egna ansvaret och samvetet.

– I slutet på oktober åker vi och samlar in påsarna och i november har vi ett medlemsmöte där vi sitter och sorterar fröerna – och äter grönsakssoppa, säger Ingrid och skrattar.

Inspirera

Syftet med fröutlåningen är att uppmuntra folk till att våga prova på odling.

– Det handlar om att komma i gång och våga prova, utan någon kostnad – mer än lite arbete. Det är inte roligt att köpa några få fröer för 45 kr och så lyckas det inte, då kanske man inte vill prova igen. Om man däremot kommer i gång och lyckas – då kanske man vågar sig på att prova mer och även köpa på sig, säger Kerstin.

Med träning kommer färdighet.

– Vi vill förmedla odlarglädjen och inspirera folk att våga prova på. En del fröer ska ligga djupt och andra på ytan, vissa ska ha plast över sig och en del behöver en köldknäpp. Alla fröer fungerar inte alltid och många behöver träna lite, säger Ingrid.

Konceptet med fröutlåning har synts på flera håll i Sverige och fick sig en extra skjuts av pandemin då det blev ännu mer populärt med hemodling.

– Det ligger i tiden, då det är trendigt med självhushållning och det är tuffa tider med inflation. Det har också kommit mycket litteratur och tv-program om just självhushållning och folk har blivit mer intresserade än för kanske bara några år sedan, säger Jessica Hermansson, bibliotekarie på Karlstads stadsbibliotek, och fortsätter:

– Trots att vi får in så otroligt mycket fröer tar de ofta slut på bara några veckor. Folk tycker det är jättetrevligt och en kul idé.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se