Vill du odla, men saknar trädgård? Då kan krukodling vara lösningen för dig. Malin Westerlind, på Åstorps gård handelsträdgård, tipsar om hur du kan odla, både ätbart och vackert, på en liten yta.
– Det är viktigt att du trivs ihop med det du odlar, säger Malin.
Tomater, gurka, morötter och potatis. Det mesta kan odlas på liten yta eller i krukor. Det menar Malin Westerlind som driver Åstorps gård handelsträdgård utanför Karlstad. Oavsett om du har en balkong eller ett radhus med en liten täppa så är det viktigt att tänka till vad det är du vill odla. Funderar du på att odla någonting ätbart eller några vackra blommor? Det bästa är att blanda både det blommande och det ätbara, menar Malin.
– För att du behöver insekterna. Det gäller speciellt grönsaker där frukterna kommer från dess blommor, till exempel tomater. Då behöver du locka dit insekterna med lite goda dofter från andra blommande växter, säger hon.
Men något av det viktigaste är ändå att odla sådant som du själv vill ha.
– Om det är någonting ätbart så är det viktigt att odla sådant som du vet att du vill äta. Det är också viktigt att du trivs ihop med det du odlar – det man trivs med lägger man lite extra energi på att sköta, säger hon.
Samodla
Vill du till exempel odla tomater så är det fördelaktigt med en större kruka, då de gärna vill ha lite volym.
– Då kan du fröså basilika runt tomatplantan och på så sätt få både och i samma kruka. Tänk att ha nästan hela mackans pålägg direkt på balkongen eller uteplatsen, säger hon.
Ett annat tips är att sätta flera frön i samma kruka.
– Om du har en avlång kruka kan du ha två tomatplantor som växer högt bredvid varandra. Ställer du en spaljé bakom där plantorna får klättra så får du automatiskt ett insynsskydd. I framkant på krukan kan du sedan odla olika örter. Det är ett jättebra sätt att odla på.
En fördel med att odla på liten yta är att det inte krävs så mycket rensning. Krukodling gör det också möjligt att så tidigare, då det blir enklare att flytta krukan ut på dagtid och in nattetid om det fortfarande finns risk för frost.
Regler
Malin har vid flera tillfällen haft informationsträffar tillsammans med det kommunala bostadsbolagets, KBAB, hyresgäster om just att odla på liten yta, men då med huvudfokus på det blommande odlandet.
– Men man får inte glömma bort det välmående som färg och form från blommor ger. Jag tror att vi människor behöver det odlade, grönskan. Vi behöver växterna nära oss, det är avslappnande.
Hon betonar också vikten av att ha koll på vilka regler som gäller för exempelvis odling på balkongen i ett hyreshus.
– Stora krukor med mycket jord blir snabbt väldigt tunga. Det får heller inte rinna ner vatten på grannen under. Sådant är viktigt att tänka på.
En annan fördel med krukodling, menar Malin, är att det blir lite enklare att prova sig fram.
– En del säger till exempel att man inte ska blanda tomat- och gurkplantor. Men varför inte? Man måste våga prova, avslutar hon.
Odla potatis i kruka
- Potatis kräver volym, så använd minst en 10-literskruka.
- Tänk också på att ha näringsrik jord i närheten – du kommer behöva fylla på.
- Gör hål i krukan för dränering.
- Lägg i jord, kanske 7 centimeter.
- Lägg ner 2-3 potatisar och fyll på med jord så det täcker potatisen.
- När du ser att det börjar komma upp lite grönt – häll på med jord tills det täcker det gröna. Detta görs i omgångar tills du når krukans kant.
- Vattna kontinuerligt – det är viktigt att jorden är fuktig, men utan att vattnet står i krukan.
