Färgexperten: “Naturnära fasadfärger blir alltmer populärt”

Färgexpert Anneli Tellander tillsammans med ägaren Ulf Larsson, på Färgbutiken i Karlstad. /Foto: Arkiv

Våren är ett bra tillfälle att se över husfasaden. Kanske behöver fasaden tvättas eller målas om? Och vilken färg vill vi ha?

– Det vita har hållit väldigt länge, men nu ser vi en trend att folk hellre vill ha naturfärger och att huset ska flyta in i naturen, säger färgexperten Anneli Tellander.

Även om vårtecknen tvekar, gör våren sig åtminstone påmind i kalendern. På Färgbutiken i Karlstad börjar man göra sig redo för säsongen. Våren är just en tid då många ser över sin husfasad. Vad ser vi då för trender bland färgvalen?

Smälta in

Enligt färgexpert Anneli Tellander är färgen på fasaden inte så trendkänslig och trenderna svänger inte så snabbt. Den allra vanligaste fasadfärgen är fortfarande vit, även om den nu börjar utmanas av andra färger.

– Det vita har hållit väldigt länge och är fortfarande populärt. Folk tycker det är fräscht och något som många andra har. Samtidigt är det många som börjar tröttna lite på det vita och hellre vill gå mot naturfärger. De vill att huset ska flyta in i naturen och då blir det mycket grönt, gråbrunt och grått.

Annelie menar att allt fler tänker sig för i valet av färg, för att inte sticka ut eller störa omgivningen.

– De vill inte ha en stark färgklick mot omgivningen, utan snarare mjukt passa in. Speciellt när folk målar för första gången, då vill de gärna ha lasyr också – så att det harmonierar med berghällar, träd och skog.

Det är också tydligt att fasadfärgerna speglar inomhustrenderna, där naturfärger länge har varit en stark inredningstrend.

– Nästan var och varannan kund kommer in och vill ha grön färg inomhus. Det är jättepopulärt. Nu kommer det gröna även mer och mer utomhus.

Underhåll

När kunder kommer och ber om råd om färgval, brukar Anneli tipsa om att åka runt och se sig omkring för att se vad de tycker är snyggt.

– Det är svårt med hus som har så stora ytor, så även om man provmålar brukar man inte få helhetskänslan, säger hon.

Det är vanligt både att bättra på befintlig färg och att byta färg helt.

– Förra året var det många som bytte kulör. Då bytte de ofta från gult eller herrgårdsrött till vitt. Men kanske ännu vanligare är att folk väljer någon snarlik färg. Det har ju blivit hårdare restriktioner i Karlstad och på Hammarö, man får inte byta kulör hur som helst utan bygglov.  Bygglov kostar pengar och då tycker många att det blir för dyrt och väljer hellre samma eller en snarlik färg.

Hur ofta behöver man underhålla huset?

– En tvättning behövs var tredje eller fjärde år och har du ett vitt hus kanske du får tvätta det oftare. Vi råder att göra en kontroll varje år. Måla om behöver man normalt sett göra efter 10-15 år och då gör man två strykningar. Men en södersida blir mer sliten än en norrsida och då brukar vi rekommendera att bättra på ett lager på södersidan i halvlek, efter kanske sex år, avslutar Anneli.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se