Ombonat och tåligt trendar på uteplatsen

Utemöbler i rotting och aluminium fortsätter att vara populärt på våra uteplatser, men nu gärna i ljusa färger. På EM Home i Karlstad ser man att många gärna vill planera, och möblera sin uteplats som man planerar och möblerar inomhus.

– Man delar gärna in uteplatsen i olika rum, säger Jenny Enberg på EM Home.

Utemöbler med stommar av aluminium och rotting har länge varit populärt. Men färgmässigt tenderar allt fler att övergå till ljusa kulörer.

– Förut var det väldigt vanligt med antracitgrått men nu går det mot ljusare färger som beiget och grönt. Det gäller även ljusare dynor, säger Jenny Enberg på EM Home i Karlstad.

Olika rum

Många, som har tillgång till lite större uteplatser, planerar gärna och delar upp på ett annat sätt en tidigare, enligt Jenny.

– Förr var det vanligt att man valde något som man bara tyckte var snyggt. Nu tänker man lite mer som man gör när man möblerar inomhus – man tänker olika rum.

Hon säger att det kan handla om att man avsätter en yta för matgruppen, en annan yta för lounge, där man kan sitta och hänga och en yta avsedd för solstolen eller -sängen. Mycket handlar om att mysa till det, menar hon.

– När man väl har möjligheten att sitta ute då vill man ha samma bekvämlighet och känsla som när man sitter inne.

Men det är inte bara mysigt vi vill ha det – det ska gärna vara lättskött och tåligt också.

– Det finns många möbler nu som har allvädersdynor, alltså dynor som tål väta. Då behöver du inte lasta in dem varenda gång det riskerar att komma en skur. Man vill kunna piffa till det fint och ändå kunna låta sakerna stå ute om det blir regnigt.

Innekänsla ute

Något annat som bidrar till den rumsliga känslan och det ombonade är mattor.

– Förut fanns det bara plastmattor man kunde ha ute, men nu finns det väldigt många fina mattor som du kan använda både inne och ute – som tål att bli blöta och sedan ligga och torka i solen. Mattor gör väldigt mycket för att få innekänslan fast du är utomhus, avslutar hon.    

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se