LM maskinrekond laddar för SM i UF

LM maskinrekond UF vann kategorin Årets innovation i regionsfinalen för några veckor sedan. Nu laddar de unga företagarna, William Lidenfors och Isak Mella, för SM-finalen i Stockholm.

Den 23-24 maj hålls SM-finalen i ung företagssamhet, UF, i Stockholm. KHaktuellt har tidigare berättat om företaget Jakttorn UF, från Forshagaakademin, som kommer att representera Värmland i kategorin Årets UF-företag. På plats under SM kommer även William Lidenfors och Isak Mella från Lillerudsgymnasiet att finnas, för att representera Värmland i kategorin Årets innovation. Tillsammans driver William och Isak företaget LM maskinrekond UF där de tvättar och städar alla typer av fordon.

– Innovationen i vårt företag är att vi kommer ut till kunden och gör arbetet på plats. Det finns inte någon sådan service på marknaden sedan tidigare, berättar William Lidenfors.

Sedan de fick motta priset som Årets innovation i Värmland för några veckor sedan har de haft mycket att göra.

– Ja, herregud. Det är fullt upp hela tiden. Många vill ha ordning på sina maskiner, men alla har inte möjlighet att åka med dem till en rekondfirma och då hör de av sig till oss istället. Vi använder miljömärkta produkter vilket gör det möjligt att göra jobbet hos kunden.

William och Isak planerar att fortsätta med företaget efter skolan.

– Det blir, nästan garanterat, ett vanligt bolag. Vi håller på och planerar för det just nu.

Att de tagit sig till SM känns toppen, säger William.

– Vi har ganska högt ställda mål och vi hoppas att det går hela vägen. Men vi är också jättenöjda med att bara gå till SM – det är en kul grej att kunna ha med på CV:t.  

En annan elev från Lillerudsgymnasiet som också gjorde bra ifrån sig på regionfinalen var Nellie Svanström. Hon kom på tredje plats i kategorin Årets UF-företag med Praline Silva UF.

– Jag gjorde praliner med egenplockade bär i. Men jag ville även komma på någonting nytt som jag kunde göra tillsammans med pralinerna så jag döpte varje pralin utifrån olika platser i Värmland som var speciella för mig. På varje sådan plats gjorde jag även intervjuer med personer som bor på platsen. När man köpte pralinerna fick man med sig intervjuerna, berättar Nellie.

Nellie har nu valt att avveckla sitt företag, men hon berättar att idén blev mer uppskattad än hon hade trott.

– För det första har jag aldrig gjort praliner förut – bara det var en utmaning. Men jag tror att folk även uppskattade att man fick någonting mer än bara en ask med choklad. Jag tror att intervjuerna var det bästa med hela konceptet.    

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se