Tänk på detta när du byter fönster

Funderar du på att byta fönster? Då finns det några saker du bör tänka på. Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna, tipsar. 

Välj material och utförande som passar just ditt hus. Tänk på att underhållsbehovet kan variera.

Välj fönster med låga U-värden. Värmeförlusten som fönster orsakar anges i U-värde, så ju lägre U-värde desto bättre isolering, men också större risk för kondens på utsidan av fönstret under vissa perioder av året. Det finns fönster med glas som inte får utvändig kondens. Detta bör du fråga leverantören om.

Titta på tillbehör och extraval som kan behövas. Det finns fönster med inbyggt solskydd och med spaltventiler för ventilation och glas som skyddar mot fall och inbrott.

Titta i monteringsanvisningen och bestäm sedan skriftligt med installatören att fönstret ska monteras och tätas enligt tillverkarens instruktioner.

Bestäm vilka arbeten som ska ingå utvändigt och invändigt, som exempelvis fönsterfoder, plåtarbeten, fönsterbänkar och målning.

Boka, vid behov, en besiktningsman för kontroll innan betalning sker.

Även om det äldre glaset inte är ett säkerhetsglas förekommer idag särskilda krav på säkerhetsglas om glasets underkant är närmare golvet än 60 centimeter. Och om det är mer än 2 meters fallhöjd utanför fönstret, måste glaset vara laminerat.

Källa: Villaägarna

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se