Drömmer om touch rugby-lag i Karlstad

Hamish Laurenson har växt upp med touch rugby, och spelat hela sitt liv. Nu tränar han med svenska landslaget för att nå VM i England nästa år.

Men den största drömmen är att ha ett lag, och stor turnering, i Karlstad.

– Inom ett år, hoppas jag, säger han.

Hamish Laurenson flyttade till Karlstad 2019. Han växte upp på Nya Zeeland och har spelat både rugby och touch rugby i stort sett hela sitt liv.

– I Australien och Nya Zeeland är touch rugby lika stort som fotboll är här, säger han.

Touch rugby är en variant av rugby, men med den stora skillnaden att inga tacklingar är tillåtna. Istället vidrör, touchar, spelarna varandra med händerna.

– Det handlar mer om taktik, snabbhet och att planera inför nästa touch, än att köra på och tackla varandra.

Lagen kan delas in i herr- eller damlag, även utifrån åldersgrupp som till exempel män 40+.

Spelstilen bjuder även in till så kallade mixade lag, där både killar och tjejer ingår. Det finns även mixade lag utan åldersfördelning, det vill säga att man spelar mot varandra oavsett ålder. Hamish har tre döttrar och han drömmer om att någon gång få spela tillsammans med dem.

– Det finns inte många sporter där du kan spela tillsammans, trots stor åldersskillnad.

Touch rugby spelas på en plan lika stor som en fotbollsplan. Varje lag består av minst 14 spelare och man har sex personer på planen åt gången. Varje match består av två halvlekar på 20 minuter. Under spelets gång får du, likt hockey, genomföra byten när, och hur många gånger, du vill.

– Du kan springa mellan sex och åtta kilometer på en match.

Landslag

Sedan Hamish flyttade till Karlstad har han jobbat för att bygga upp ett touch rugby-lag. Målet är att någon gång kunna möta Stockholm, det enda nuvarande laget i Sverige.

– Min stora dröm är att inom ett år kunna ha en turnering här i Karlstad. För att kunna göra det behöver vi tre, fyra lag så vi kan möta lika många.

Sverige har ett landslag i touch rugby, där Hamish och ytterligare några spelare från Karlstad ingår. Hamish är även en av dem som väljer ut spelarna till landslaget. Nästa mål är EM i Frankrike i augusti.

– Vi ska skicka två herrlag, och jag hoppas kunna välja fem spelare från Karlstad.

2024 genomförs även ett VM-mästerskap i Nottingham, England, dit Hamish hoppas kunna ta sig. Till sin hjälp har han ett känt ansikte från hemlandet.

– Vi har aldrig skickat ett lag till VM förut. Men nu har jag tagit in en tränare som heter Peter Walters. Han kallas för Mister Touch och är typ världens bästa tränare. Han är nyzeeländsk och jag känner honom från hemma. Han kommer till Sverige i mitten av juli och ska ha ett fyra dagar långt bootcamp med oss i Stockholm.

Öppen träning

Genom att försöka få fler värmlänningar intresserade av sporten hoppas Hamish kunna förbättra Sveriges chanser i både EM och VM. På Orrholmens IP, samma plan där Karlstad rugbyklubb håller till, har man öppna träningar två gånger i veckan.

– Kom och testa! Det enda du behöver är en bra attityd. Det kan vara lite svårt medan man lär sig spelet de första träningarna, men sedan är det bara roligt och en väldigt bra träning. Fastnar du för det finns en chans att spela i landslaget – det är inte alla som kan skryta med det. 

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se