Nu har nya UNO invigts

Ungdomens hus, UNO, har fått splitternya lokaler i Sundsta bad- och idrottshus. Ett skapanderum, replokal, musikstudio, danslokal och scen. Alltihop invigdes med pompa och ståt den 29 mars.

Den kreativa mötesplatsen Ungdomens hus, UNO, som tidigare var belägen på Västra Torggatan i Karlstad, har nu fått nyrenoverade lokaler i Sundsta bad- och idrottshus. Dessa lokaler, som tidigare agerat storkök och matsal för Sundstagymnasiet, kommer nu bli en samlingspunkt för kulturälskande ungdomar mellan 16 och 26 år. Här kan de som vill hänga med likasinnade, testa sina idéer och även få coachning av kultursamordnare och fritidsledare. Utöver den dagliga verksamheten kommer det även hållas olika workshops, konserter och föreställningar.

Invigning

Den 29 mars ägde invigningen rum och allmänheten hälsades välkommen till de inbjudande lokalerna. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Halvarsson (MP) fanns på plats under kvällen och besökarna bjöds på cider och tårta och rundvandring i de nya lokalerna. Det fanns också möjlighet till sticklingsbyte.

En av besökarna under invigningen var Maisor Bosnnjak, som var spänd inför att äntligen få se de nya lokalerna.

– Här har jag alla mina kompisar och det blir roligt att umgås här. Jag tror också att nya UNO kommer medföra en positiv utveckling för ungdomarna i Karlstad, säger han.

Invigningen fortsatte sedan i dagarna tre för ungdomarna, i form av prova på-aktiviteter i beatbox och capoeira samt hiphop och andra danser.

Lokalerna

De nya lokalerna innehåller flera rum för att erbjuda ett brett spektrum av olika kreativa sysselsättningar. Ett skapanderum för måleri eller annat hantverk, en replokal och musikstudio, en danslokal och en mindre scen. Det finns även ett vardagsrum, ett kontor, ett café med servering och en personalmatsal som ska delas med badhusets personal.

Utöver detta blir det en uthyrningslokal med egen entré. Även övriga delar ska det finnas möjlighet att hyra in sig på.

– På den ytan vi fått har vi maxat så mycket som det bara går, säger Tomas Edquist, projektledare från Karlstads kommun.

Allmänt är det många arkitektritade glaspartier, då verksamheten ska kännas öppen och kreativ. Byggnationen av lokalerna har också anpassats efter sitt ändamål med ljudisolerade väggar till replokalen och musikstudion medan danslokalen har fått spegelväggar och ett golv med bra svikt.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se