Hästkrafter flyttar in på Färjestad travbana

Sola springmeet har tidigare arrangerats på Norra fältet i Karlstad. I år flyttar man evenemanget till Färjestad travbana. /Foto: Erik Hansen

Sola springmeet har haft sin fasta punkt på Norra fältet i Karlstad, men i år flyttar man arrangemanget till Färjestad travbana.

– Vi fick en inbjudan från Färjestad travsällskap och vi bestämde oss för att ge Färjestad en chans, säger Christoffer Karlsson, Sola cruising car club.

Det är för sjätte gången som Sola cruising car club anordnar bilträffen Sola springmeet. Tidigare har man ställt upp på Norra fältet, men i år ska man dela arena med andra hästkrafter på Färjestads travbana.

– Vi fick en inbjudan från Färjestad travsällskap och vi bestämde oss för att ge det en chans. En av anledningarna är att vi till exempel slipper sätta upp 900 meter byggstaket och lägga ut 800 meter elsladd. En annan anledning är att kommunfullmäktige beslutat att ta ut en förhöjd hyra på Norra fältet. Att det ska kosta för arrangörer att komma in till Karlstad och hyra är en sak, men att vi som bor och verkar i Karlstad som ideell förening ska betala känns fel, säger Christoffer Karlsson, Sola cruising car club.

Den nya utställningsplatsen gör att man kan fylla på med ännu fler veteranbilar, motorcyklar, EPA-traktorer, mopeder och mycket mer, menar han

– Även Race course, travbanans restaurang, kommer att vara med och stå för maten.

Förändrad cruising

Den nya placeringen för bilutställningen innebär också en något förändrad rutt för den traditionsenliga efterföljande cruisingen.

– Basrutten kommer att vara densamma som vi haft varje år, vi kommer alltså fortfarande köra genom stan, längs Drottninggatan och förbi Soltorget. Det som är skillnaden i år är att vi, från travbanan, kommer att svänga höger och åka över Skåre, för att sedan ansluta på den gamla rutten i höjd med Norra fältet.    

Christoffer poängterar att de alltid trivts och känt sig hemma på Norra fältet, men att det också känns bra med en förändring.

– Nu efter pandemin är det kul att göra någonting nytt och kanske kunna locka till sig ytterligare fler utställare och besökare då området är fyra gånger större.

Förutom den nya placeringen och den något förändrade cruisingrutten behåller man evenemanget, programpunkterna och tävlingarna i olika klasser som vanligt.

– Vi kommer lyfta Sola springmeet orört över till Färjestad travbana. Det är viktigt för oss att bara göra den här förändringen i år, och landa i det. Så kanske vi kan komma med någonting nytt nästa år, säger klubbens ordförande, Gitte Sengelöv.

Insamling

Varje år genomförs en insamling till en förening eller organisation som föreningen väljer ut. I år har man valt att samarbeta med Hjärnfonden för att stödja forskning om ALS.

Den 27 maj går evenemanget av stapeln. Förutom fint väder hoppas klubben att många vill ge sig ut och titta.

– Packa picknick-korgen, ta er ner på stan och se när cruisingen går. Eller kom till travbanan och titta, där kommer det att finnas någonting för alla, avslutar Gitte.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se