Gallring skapar framtidens skog

Jon Skinnargård har arbetat med gallring i över 20 år. Han berättar att det just nu är många som vill göra en gallring i sin skog. En av anledningarna kan vara det höga vedmassapriset. /Foto: Mari Nälsén

Gallring av skogen innebär att du tar bort träd av dålig kvalitet för att skapa bättre förutsättningar för andra träd. Det är en skogsvårdsåtgärd som inte bör glömmas bort, menar Jon Skinnargård, bland annat rådgivare på Nykvist Skogs AB.

När KHaktuellt når Jon Skinnargård är han i skogarna runt Sunne och inventerar gallring, undersöker om det är dags att gallra eller inte.

– En gallring gör man för att gynna rätt träd. Genom att ta bort skadade eller klena träd skapar du bättre förutsättningar för de träd som blir kvar då de får mer näring, kan växa bättre, får mer plats och bättre ljus. Du får helt enkelt en finare skog som ger högre avkastning i förlängningen, säger han.

Högt massapris

Jon har arbetat med gallring i över 20 år och berättar att det just nu är många skogsägare som vill göra en gallring. En av anledningarna kan vara det rekordhöga vedmassapriset.

– Priserna har gått upp väldigt mycket, för oss i Värmland är det historiskt högt. Visserligen har avverkningspriserna också gått upp men det är mer lönt att gallra nu när massapriserna är så höga, absolut, säger han.

Hur vet man då att det börjar bli dags för en gallring av skogen? Ett sätt kan vara att titta upp. När trädkronorna börjar gå in i varandra kan det vara dags.

– En till två gånger behöver man gallra per cykel. Men om du som skogsägare är osäker ska du ta kontakt med ett skogsbolag och fråga – vi är ju där för att hjälpa till, säger Jon.

Skogsvårdsåtgärd

Det är viktigt att inte glömma bort gallringen, då den är en stor del i skogens levnadscykel, säger Jon.

– Gallring är en skogsvårdsåtgärd, så ska man se det, tycker jag. Gallringen görs för att få en bra slutavverkning, eller föryngringsavverkning. Man kan säga att det är där som du skapar framtidens skog.

Eftersom han har lång erfarenhet inom skogsyrket börjar han nu se konkreta resultat av sitt arbete.

– Det är ett ganska långt perspektiv från planta till slutavverkning, men jag har hållit på så pass länge att jag ser att skog, där jag gjorde den första gallringen, nu börjar komma in i slutavverkningsålder, det är häftigt, avslutar han.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se