Konstrundan med krut

Thorbjörn Svensson, ordförande i konstföreningen KRUT, ser fram emot årets konstrunda. /Foto: Helena Lundberg

Den 27-28 maj går Konstrundan i Ulvsbytrakten, KRUT, av stapeln. KRUT är ett traditionsenligt event där man samlar konstnärer och hantverkare med anknytning till Ulvsby. I år blir det 38 utställare, både nya och återkommande, med stor bredd i sina konstnärliga uttryck.

Sedan år 2000, med uppehåll för pandemin, har Konstrundan i Ulvsbytrakten, KRUT, varit ett traditionsenligt inslag i Ulvsby strax utanför Karlstad. Namnet KRUT associerar till styrka och kraft, vilket man finner såväl bland de medverkande aktörerna som i föreningen bakom.

– För att delta i KRUT krävs att man har någon form av anknytning till Ulvsby, säger Thorbjörn Svensson, ordförande i konstföreningen KRUT.

Stor bredd

Konstrundan är, precis som namnet avslöjar, en runda i Ulvsbytrakten med olika stopp där de olika konstnärerna får visa upp sina alster och träffa besökarna. För att göra det enkelt för besökarna har det tillverkats speciella KRUT-skyltar. Bland lokalerna ser vi bland annat Åstorps handelsträdgård, Rotnäs gård och Samstorp. Nya lokaler för i år är Alstrums loge och Hasselbol.

Bland årets 38 utställare ser vi en stor konstnärlig bredd. Alltifrån måleri, textil och keramik till fotografi, smycken och smide representeras.

– Det är många återkommande utställare, men också ett antal nya, berättar Thorbjörn.

Bland de nya ansiktena ser vi Erik Andersson på akvarell, Ailie Hermansson på keramik, Nicole Johansson på teckning, Atlas Knowles på måleri, Sabina Moberg på smide, Anna Nisser på keramik, Zeldi Johansson på foto och slutligen Gunilla Ekemark på måleri och grafik. Gunilla är även årets gästutställare och kommer under konstrundan att hålla hus på Tällerud hembygdsgård.

Andra konstnärer är riktiga veteraner på konstrundan, så som Grete Lindström som målar, broderar och skulpterar och som varit med sedan starten. Likaså Gunnar Lidén och Håkan Gidebratt på måleri.

Ett annat välkänt namn är Anki Fahlstad som profilerat sig med sina Lilla Gumman-teckningar. Vi ser också ett stort spektra i åldrarna bland konstnärerna och i år får vi träffa ett par yngre förmågor, så som Nicole Johansson och även Sabina Moberg som har sin egen smedja på Hasselbol.

Program

I fjol låg besöksantalet runt 3500-4000 och i år hoppas man på något liknande.

– Det ska bli väldigt roligt, konstrundan har blivit lite av en folkfest, säger Thorbjörn.

Invigningstalare för KRUT är Karin Karlsson, kulturchef på Region Värmland. Café och matställen kommer finnas runt omkring på konstrundan och det traditionsenliga KRUT-lotteriet kommer också att äga rum.

– Vi kommer sälja lotter i församlingshemmet där man kan vinna utställningsobjekt från utställarna. Varje utställare skänker en vinst till lotteriet. Värdet kan variera från trehundra till tre-fyra tusen kronor.

Det blir också KRUT-konsert i Ulvsby kyrka under lördagen.

– Nu ser vi fram emot fint väder och mycket folk. Är det fint väder blir det en extra upplevelse och det är många som väljer att cykla mellan stoppen, avslutar Thorbjörn.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se