Mystisk och trolsk sommar i Gamla kraftstationen

Gamla kraftstationen i Deje lockar omkring 30 000 besökare per år. Konstsommaren 2023 öppnar 18 maj. /Foto: Gamla kraftstationen/Sina Eisler

Efter ett tufft och turbulent 2022 är Gamla kraftstationen i Deje redo att öppna igen, med nytt, förlängt hyresavtal. Det kommer att bli en sommar i sann kraftstationsanda, säger verksamhetsledare Linn Sönstebö Mossberg.

Gamla kraftstationen i Deje har lämnat ett turbulent 2022 bakom sig. Den 18 maj öppnar man årets sommarsalong med ett förlängt hyresavtal i ryggen.

– För oss handlar det nu om att få igång grundverksamheten igen, vilket betyder konsthall och café. Så man kan säga att det blir en sommar i sann kraftstationsanda, säger hon.

Stenskulpturer

Linn beskriver sommarens utställningar som en blandning av tradition och oväntade inslag – mystik och folktro, från jordtoner till färgexplosioner.

– När du kommer till kraftstationen kommer du mötas av skulpturer utomhus. Där ställer Robin Lindström och Synnöve Orebjörk ut 12 olika stenskulpturer inspirerade av den fornnordiska mytologin. Varje skulptur får en QR-kod med individuell inläsning och tonsättning, så du kan uppleva verken på fler sätt än bara visuellt.

Den mystiska och mytiska stämningen fortsätter sedan inomhus genom konceptutställningen Trolsk.

– Den är skapad av en trio som kallar sig Oknytt, som vill skapa intresse kring nordisk folktro och ge betraktaren en inspirerande sagokänsla. Genom att fotografera modeller och skulpturer formade som till exempel troll och älvor, och satt dem i verkliga miljöer, har Oknytt skapat helt magiska, poetiska bilder.

Linn berättar att Gamla kraftstationen alltid vill göra någonting med en tvist. Det har de gjort även denna sommar.

– Vi har gjort en temasalong, där vi bjudit in ett tiotal konstnärer och skribenter som har fått tolka på temat Nättroll och trollsvans. Det kommer att bli spännande och vi tror att det kommer bli ett rum som skapar mycket samtal och diskussioner, avslutar hon.

Lego

En annan tvist kan vara att lego i år får ta plats i Gamla kraftstationen. Det är vinnarna av Lego masters Sverige 2022, Emma Friman Browne och Andreas Lenander som ställer ut.

– Nu kommer leksakerna in i finrummet och det blir färg och form av aldrig skådat slag i konsthallen. Som kronan i legoutställningen tronar en återskapad version av Fågel Fenix, Emmas och Andreas mästerbygge och vinnarbidrag från tävlingen 2022.

Fullständigt program finns att se på Gamla kraftstationens hemsida.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se