Hagaborgs nya förskola klar – hyresrätter återstår

Barnen har flyttat in på Hagaborgs nya förskola. Fortfarande återstår arbete med de 78 hyreslägenheterna som byggs i dess anslutning.

– I det första huset är fasaden färdig och vi har börjat med kök och invändiga ytskikt i de översta lägenheterna, säger Calle Lorentzon, platschef på NCC.

Det var sommaren 2021 som första spadtaget togs för 78 nya hyreslägenheter, fördelade i två punkthus, samt en förskola på Hagaborg i Karlstad. Förskolan är nu färdigställd och barnen har flyttat in, men fortfarande återstår arbete med lägenheterna.

– På förskolan bygger vi ett punkthus med 29 lägenheter och ett fristående punkthus vid sidan av, med 49 lägenheter, säger Calle Lorentzon, platschef på NCC och fortsätter:

– I det första huset är fasaden färdig och vi har börjat med kök och invändiga ytskikt i de översta lägenheterna.

Husen har trästomme, vilket gör åtta- och niovåningshusen till de högsta trähusen i Karlstad, men då de även har en stabiliserande kärna i betong har det krävts ett gediget arbete att få de olika stommaterialen att passa in i varandra, säger Calle.

– En prefabricerad betongstomme och en prefabricerad trästomme som ska stämma överens med varandra, det har varit en utmaning.

Partnering

Det är det kommunala bostadsbolaget Karlstads bostads AB, KBAB, som står bakom projektet, som byggs som totalentreprenad i partnering tillsammans med NCC och Axeda. Hyreslägenheterna är ettor till fyror, den största på 92 kvadratmeter, med stilrena materialval, genomgående ljusa väggar och parkettgolv. Badrummen är helkaklade.

– I början av projektet var en tvättstuga planerad, men sedan har KBAB valt att bestycka badrummen för att ge plats åt tvättmaskin och torktumlare, kombimaskin eller tvättpelare, berättar Calle.

Samtliga lägenheter beräknas vara klara i april 2024. Uthyrningen av dem har ännu inte kommit igång, berättar Mikael Alpmyr, projektledare på KBAB.

– Den fasen går igång sex månader innan inflyttning. Vi tror att det kommer att finnas ett gott intresse, det är ett bra läge och ett fint och lugnt område. Inflyttningen kommer att ske etappvis och den första inflyttningen är 15 november i det första huset. Preliminärt mars-april 2024 i det andra huset.  

Förskolan

I den nya förskolan har man nu kommit igång med verksamheten och barnen har fått en ny lekyta som utforskas för fullt.

– Jag är väldigt nöjd. Vi har längtat så länge efter den här förskolan, säger Carl-Johan Lindalen, rektor på förskolan.

Den nya förskolan har två våningar och är inbyggt under det ena punkthuset. Den förskola som tidigare stått på området, och inrymde fem avdelningar, är riven. Den nya byggnaden rymmer åtta avdelningar. 

Calle Lorentzon berättar att man noga planerat byggarbetet just för att förskoleverksamheten skulle kunna komma igång.

– Alla arbeten med fasader, balkongmontage och annat som vetter mot förskolegården är färdigställda, så vi har inga arbeten kvar där vi jobbar ovanför barnen.

Den första juni invigs förskolan och i samband med det monteras ratten på en lådbil som NCC byggt tillsammans med förskolebarn.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se