Bästa apparna för skogsägare

Med hjälp av olika appar kan vistelsen i skogen både underlätta och inspirera.

Det finns applikationer för allt och alla – även för dig som äger skog. Här är apparna som underlättar för alla skogsägare, men också gör det både roligare och intressantare att vistas i skogen.

1.pcSKOG
Om du vill ha med dig din skogsbruksplan med dig vart du än går och ha den tillgänglig i mobilen när som helst, är detta appen för dig. Appen är användarvänlig och enkel att lära sig, men är samtidigt tillräckligt kraftfull och har tillräckligt med funktioner för att kunna möta de behov som dagens skogsägare har.

2. Min karta
Min karta är en app från Lantmäteriet som innehåller både kartor och flygbilder och har många användningsområden. Med appens hjälp kan du till exempel se fastighetsbeteckningar, koordinater, höjd över havet och se var fastighetsgränser går. Det går också att mäta längd och yta.

3. Arboreal/Katam

För att mäta antingen enskilda träd eller volym i bestånd finns det många olika appar att välja mellan. Om du använder en mobil med iOS är Arboreal en stark kandidat medan Katam är bättre för dig som har en mobil med Android.

4.Fornfynd
Fornfyndharinbyggd GPS och ger en karta över registrerade fornminnen. Med appens hjälp kan du se din egen position och fornminnen i närheten. Det är en informativ app som berättar om olika platsers historia och även förklarar vad som menas med olika typer av fornlämningar.

5.Brandrisk Ute
Med MSB:s app håller du koll på prognoser och brandrisk i skog och mark. Brandsriskprognosen uppdateras varje timme och det går även att följa prognosen per timme två dygn framåt.

6. Viltappen
Detta är appen för dig som är nyfiken på vilka som lever i din skog. Viltappen kommer från Svenska jägareförbundet och är mycket användbar när du är ute i skog och mark. Med fakta om våra vanligaste fåglars och däggdjurs läten, kännetecken och spår är appen även rolig att använda om du utforskar naturen tillsammans med barn.

Källa: Meraskog

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se