Håkan Florin är Årets eldsjäl

Håkan Florin reser Sverige runt i Mustaschkampens namn. /Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

När KHaktuellt senaste besökte Håkan Florin i Karlstad var han en av finalisterna i kategori hälsa till Årets Eldsjäl. Nu kan han titulera sig som vinnare.

Sedan 2008 har Årets eldsjäl, arrangerat av Folkspel, gett erkännande åt de vardagshjältar och ideella krafter som gör föreningslivet möjligt. Inom kategorierna ledare, hälsa, inkludering samt årets idrottsförening, har alla som vill kunnat nominera sina egna eldsjälar.

Den 15 maj gick finalen av stapeln på Cirkus i Stockholm. Håkan Florin, som var en av finalisterna i kategorin hälsa, tog hem den eftertraktade utmärkelsen Årets Eldsjäl.

När Håkan själv drabbades av prostatacancer blev det startskottet för ett passionerat ideellt arbete. Han är idag ordförande för Prostatacancerförbundets förening i Värmland och har med all sin aktivitet gett prostatacancer ett välkänt ansikte.

Sedan han för några år sedan gick i pension har han vigt hela sitt liv åt sitt ideella arbete, genom att informera och inspirera män till att ta ett PSA-prov. Under maj-september åker han varje år Sverige runt, i Mustaschkampens namn, för att sprida sitt livsviktiga budskap. I fjol besökte han hela 49 orter.

På scen fick en både tacksam och känslosam Håkan ta emot det ärofyllda priset.

– I min värld är det här det absolut finaste priset man kan få när man jobbar ideellt. Framför allt i och med att det är svenska folket som både har nominerat och röstat fram sina eldsjälar i respektive kategori. Jag hoppas att denna utmärkelse resulterar i att fler män tar till sig vikten av kontinuerliga tester. Det är otroligt viktigt att sjukdomen upptäcks i ett tidigt skede, säger Håkan Florin, i ett pressmeddelande.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se